ESCAPES Ανήλιο προς Χαλίκι

12.3.06

ΟΙ ΜΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ



Οι ΜΥΛΟΙ είναι ένα κομβικό σημείο στο οδικό δίκτυο της Πελοπονήσσου. Η φωτογραφία αυτή είναι από ένα λόφο ακριβώς πάνω από τους Μύλους και υπάρχει ένα οχυρωματικό έργο του οποίου η ιστορία θα είναι από τους πρωτοελληνικούς χρόνους και ένα εκκλησάκι που δηλώνει την συνέχεια μέχρι την ημέρες μας. Θα παραδεχτώ δημοσίως μετά από 12 χρόνια σπουδές (Δημοτικό Γυμνάσιο) ότι δεν ήξερα ότι οι Μύλοι ήταν η τοποθέσια που κατοικούσε η Λερναία Υδρα. Το πληροφορήθηκα διάβάζοντας στα αγγλικά τον οδηγό FODOR.
Ενημερωτικά λέω ότι σήμερα λίγο πιό κάτω υπαρχει ο Ανάβαλος που μέσα στην θάλασσα αναβλύζει γλυκό νερό το οποίο συλλέγεται και έτσι ποτίζεται όλη η Αργολίδα.
Τέλος πάντων η περιοχή των Μύλων παντα μου δημιουργεί ένα μίγμα συναισθημάτων. Μου αρέσει πολύ η διαδρομή κατά μήκος της παραλίας από το Ναύπλιο μέχρι τους Μύλους αλλά πάντα έχω φτάνοντας στους Μύλους ένα συναίσθημα απογοήτευσης. Ο λόγος είναι απλός. Η περιοχή είναι φυσικός βιότοπος αλλά ...αλλά οι σύγχρονοι έχουν φυτέψει ξεκινώντας από το Ναύπλιο ένα κτίριο Νομαρχίας, μαλλον ψιλοαυθαίρετο διότι είναι πανω στον αιγιαλό, και πολλά νυκτερινά κέντρα και πάρα πολλά μπάζα και εγκαταλελειμένα πρώην σκυλάδικά (το παλιό ΠΕΡΑΜΑ), σκουπίδια και εγκαταλελειμένα εργοστάσια κονσερβοποιίας με εξαίρετη θέα τον Αργολικό.
Αναρρωτιέμαι, κακεντρεχώς, αν οι Ιταλοί είχαν την περιοχή γιά 35 χρόνια, τι υποδομές θα μας είχαν φτιάξει.....
Το γράφω αυτό διότι σε πολλούς οι Μύλοι είναι γνωστοί γιά τα σουβλάκια πρίν κανείς συνεχίσει γιά Αχλαδάκαμπο η γιά Λεωνίδιο.
Και κάθε φορά που περνάω βλέπω νοερά ένα καράβι με όλο το γκουβέρνο μέσα και τους Τουρκοαιγυπτίους του Ιμπραϊμ να τους καταδιώκουν και αναρρωτιέμαι πόσο διαφορετικά θα είμασταν ΑΝ ο Ιμπραϊμ είχε πετύχει την κατάληψη της Πελοπονήσσου και ο Μαιζών δεν είχε βοηθήσει στην στήριξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους....
Είναι ωραία η Αργολίδα. Ενα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο, με δυνατότητα 9 μηνών τουρισμού. Το γεγονός ότι η περιoχή κατοικείται συνεχώς, τουλάχιστον 5.000 χρόνια, κάτι πρέπει να μας δηλώνει. Το πρόβλημα είναι να κατανοήσουμε το πόσο τυχεροί είμαστε !!! Μήπως φαινόμαστε αγνώμονες στην εύνοια της τύχης και δεν αξιοποιούμε αυτό που τόσο απλόχερα μας εμπιστεύτηκε η ιστορική συγκυρία ;
Και γιά να εξηγούμαστε, η αξιοποίηση δεν σημαίνει τσιμεντοποίηση. Η αξιοποίηση σημαίνει σεβασμό στο περιβάλλον, καθαριότητα, διαχείρηση αποβλήτων, διαχείρηση μπάζων, χωροταξία, ναι κάπου πρέπει να πάνε και τα σκυλάδικα, συνεργασία όλων μας γιά ένα καλύτερο περιβάλλον. Δεν μας ανήκει η γή, θεματοφύλακες είμαστε μέχρι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά.

1 comment:

Marina said...

Ούφ και εσύ με τον Ιμπραήμ! Αν νικούσε δεν θα είχαμε ελεύθερη Ελλάδα, βρε! Εντάξει είμαστε λίγο βρωμιάρηδες, τσιμπεντολάγνοι και ψιλοαρβανίτες απο κούνια, αλλά όχι πάλι τουρκο-κρατούμενοι..