ESCAPES Ανήλιο προς Χαλίκι

9.8.05

ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΡΑΙΝΟΥ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

















Παρά ο γεγονός ότι ο σταθμός είναι σε εγκατάλειψη, λόγω της πέτρας το κτίριο φαίνεται σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι ο σταθμός της Ανδρίτσας κάπου στο μέσον μεταξύ Αργους και Τριπόλεως.

Οταν το πετρέλαιο φτάσει τα 200 € το βαρέλι, μπορεί και θυμηθούμε την αξία του τραίνου γιά τις μετακινήσεις μας.

13 comments:

Marina said...

Καλή η ιδέα του τραίνου, πόσο όμως γρήγορα πάει? Και όταν φθάσει στον εγκαταλελειμένο σταθμό, πώς θα πάει ο καψερός επισκέπτης στον προορισμό του?

CGP said...

Ενα παράδειγμα έφερα. Εδώ στην Αθήνα, οι Νότιοι δεν χρησιμοποιούν το τραμ διότι....βαριούνται. Αν συνεχισθεί η αύξηση στην τιμή των καυσίμων, μας βλέπω να ανακαλύπτουμε την αξία του τραίνου. Δεν πρέπι να ξεχνάς ότι στην βικτωριανή εποχή τα τραίνα στην Αγγλία πήγαινας παντού, πριν την κατασκευή δρόμων και την εφεύρεση των αυτοκινήτων.

Marina said...

Αρα η Αθήνα είναι στο στάδιο της Βικτωριανής εποχής...? Δεν θα τόλεγα. Την ορθογραφία και πάλι.., μήπως είσαι ανορθόγραφος και μας κάνεις και τον χάϊ?

CGP said...

Marina, δεν θα ξαναμαγειρέψω.....

Marina said...

ΣΥΝΕΛΘΕ γιατί θα ποτίσω πάλι τις πρίζες του μπαλκονιού (μαζί με τις γλάστρες)...και θα πέσει η ασφάλεια του γραφείου σου..Χιχιχιχι!

CGP said...

οτι και να κάνεις, εγω θα μαγειρεύω.....

jojo said...

χαχαχα...ρε παιδιά, δεν συμφέρει πιο πολύ οικονομικά να τα λέτε δια ζώσης?
και τελικά εγώ μπερδεύτικα.
θα ξαναμαγειρέψεις ή όχι?

Marina said...

Aν θα ξαναμαγειρέψει λέει! ...τρεχάλα θα μαγειρέψει...

isos said...

Τελευταίες πληροφορίες :
Το κάπνισμα στα τρένα απαγορεύτηκε ..δεν υπάρχουν ούτε βαγόνια καπνιστών..
Τα λάθη των υπαλλήλων είναι συχνά προσοχή στα εισιτήρια σας.


Το μαγείρεμα από άντρες είναι το καλύτερο (μήπως γιατί αγαπάνε τις γυναίκες τους περισσότερο από ότι αυτές αυτούς?????)

jojo said...

καλάαααα....

θέλεις δηλαδή να προσλάβουμε καναν άντρα να σου μαγειρεύει ή θελεις να πεις κάτι άλλο???? :P

γιατί αυτήν την ατάκα θαπρεπε να αφήσεις να την πει καμμιά γυναίκα.

στην τελική δεν ξέρω τί με συμφέρει περισσότερο.
να επιμείνω οτι κάνεις λάθος, ή να το αφήσω έτσι και να αναλάβεις εσύ το μαγείρεμα δια βίου?

isos said...

Την βλέπω την δουλειά …… σε λίγο θα βγούνε τα μαχαίρια …


Η καλύτερη λύση που λέτε παιδιά είναι το γυράδικο της γειτονιάς σας

Και όλοι είναι ευχαριστημένοι :-)

Marina said...

Πα! Πά!. Εγώ έτσι διαλέγω τους άντρες, με το μαγείρεμα..
Αν ξέρουν να μαγειρεύουν (πέρα απο αυγά) και μου κάνουν το τραπέζι τους προσέχω..ειδάλλως
Μωρό μου bye bye

Anonymous said...

"Σπήλαιο Ανδρίτσας: μοιραίο καταφύγιο"
28/9/2005


Το 2004, η εξερεύνηση του σπηλαιοβαράθρου της Ανδρίτσας, στην περιοχή του Δήμου Λέρνας Αργολίδας - ανάμεσα στους οικισμούς Βελανιδιά και Ανδρίτσα - έφερε στο φως ένα πολύ σημαντικό κλειστό αρχαιολογικό σύνολο του τελευταίου τετάρτου του 6ου αιώνα μ.Χ.: λείψανα ανθρώπινων σκελετών, πλήθος αγγείων, λυχνάρια, κοσμήματα και πολλά μετάλλινα αντικείμενα και εκατοντάδες νομίσματα του Ιουστίνου Β' βρέθηκαν διάσπαρτα στο σπήλαιο, χωρίς κανένα ίχνος μεταγενέστερης ανθρώπινης επέμβασης, τεκμήρια ενός βίαιου γεγονότος.

Τουλάχιστον 33 άτομα, κυρίως παιδιά, έφηβοι και νέες γυναίκες, Χριστιανοί κάτοικοι ενός γειτονικού στο σπήλαιο οικισμού, κατέφυγαν εκεί για να ξεφύγουν όπως φαίνεται από κάποιον κίνδυνο. Είχαν μαζί τους αρκετές προμήθειες, νερό, τρόφιμα και λυχνάρια για να βλέπουν στο σκοτάδι. Για αδιευκρίνιστο όμως λόγο βρήκαν τραγικό θάνατο αποκλεισμένοι μέσα στο σπήλαιο. Το περιστατικό μπορεί να σχετίζεται με κάποια εχθρική επίθεση, που χρονολογείται μετά το 575/6, σύμφωνα με τα νομίσματα, κυρίως, που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στο σπήλαιο.

Η πρώτη ερευνητική αποστολή στο σπήλαιο πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος από τον Νοέμβριο του 2004 έως και τον Ιανουάριο του 2005, με σκοπό την τοπογραφική αποτύπωση και τεκμηρίωση των ευρημάτων. Στην έκθεση, που πραγματοποιείται στο ισόγειο του κτιρίου της Δούκισσας της Πλακεντίας (Villa Ilissia), παρουσιάζονται τα πορίσματα αυτών των προκαταρκτικών εργασιών.

Στον προθάλαμο του κτιρίου ο επισκέπτης ενημερώνεται για το σπήλαιο, το αρχαιολογικό εύρημα και τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας. Στην πρώτη αίθουσα προβάλλονται ψηφιακές εικόνες των χώρων του σπηλαίου και των ευρημάτων. Ακολουθούν τρεις αίθουσες, στις οποίες παρουσιάζεται ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα των αντικειμένων, το οποίο εκτίθεται στον χώρο όπως βρέθηκε, σε μεγάλες δηλαδή συστάδες, στα τέσσερα φυσικά οριοθετημένα επίπεδα χρήσης του σπηλαιοβαράθρου. Στην τελευταία αίθουσα εκτίθεται ένας χάλκινος λιτανευτικός σταυρός που ανακαλύφθηκε μαζί με τρεις χάλκινες οινοχόες στο βάθος του σπηλαίου, όπου είχαν μετακινηθεί κάποιοι από τους τελευταίους επιζώντες.

Oπως επεσήμανε ο διευθυντής του Bυζαντινού, Δημήτρης Kωνστάντιος, οι γνώσεις που μας προσφέρουν τα αντικείμενα αυτά για την περιοχή και την ιστορική περίοδο είναι πολύτιμες. Mε την έκθεση αυτή, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 15/11 και συνδιοργανώνεται με τη βοήθεια της Eφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Nοτίου Eλλάδος, εγκαινιάζεται η συνεργασία του Bυζαντινού με διάφορες εφορείες αρχαιοτήτων ανά τη χώρα. Στο μεταξύ ετοιμάζεται το β΄ μέρος της επανέκθεσης της μόνιμης συλλογής καθώς και η ανάπλαση του τεράστιου οικοπέδου που βρίσκεται το μουσείο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης τέλος, έχει σχεδιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες με τίτλο "Σε μια εποχή αγωνίας". Εξάλλου, οι νεαροί επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν το ομότιτλο εκπαιδευτικό έντυπο.