ESCAPES Ανήλιο προς Χαλίκι

18.3.06

ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΕΡΑΝΗΣ 1926-2006





Tο τέλος της Kεράνης
Η αρχή του τέλους ξεκίνησε για την ιστορική καπνοβιομηχανία Κεράνης, καθώς τη μεθεπόμενη Τετάρτη 29 Μαρτίου βγαίνει σε πλειστηριασμό το εργοστάσιο της ιστορικής εταιρείας στην οδό Πειραιώς, με τιμή εκκίνησης τα 18 εκατ. ευρώ. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στον «Γολγοθά» που βιώνουν οι εργαζόμενοι, εδώ και μήνες, καθώς παραμένουν απλήρωτοι. Τα μέλη της διοίκησης δεν εμφανίζονται, αφού η εταιρεία επί της ουσίας είναι «ακέφαλη», ενώ η τελευταία επιχειρηματική προσπάθεια που πήγε να γίνει για τη σωτηρία της επιχείρησης κατέληξε σε φιάσκο (ο επιχειρηματίας που ενδιαφερόταν είχε «παρελθόν» στον κλάδο των πουλερικών). Και να σκεφθεί κανείς ότι πριν από μία δεκαετία η εταιρεία ήταν μέσα στους τρεις μεγάλους παίκτες της καπνοβιομηχανίας, αλλά ο πειρασμός της Σοφοκλέους άλωσε στην κυριολεξία τον ιστορικό όμιλο...

Καθημερινή 16/3/2006



Είναι εύκολο να κατηγορούμε γιά όλα την Σοφοκλέους.
Στην περίπτωση ΚΕΡΑΝΗ, κατά την γνώμη μου δεν φταίει η Σοφοκλέους. Την δεδομένη στιγμή το 1998 και 1999 ή Σοφοκλέους έδωσε απλόχερα κεφάλαια πέρα από κάθε προσδοκία. Και τώρα μετά την εισροή σχεδόν 20 δις (ρευστού), μένουν οι εργαζόμενοι απλήρωτοι και χωρίς αποζημιώσεις.

Η ιστορία του ΚΕΡΑΝΗ πρέπει να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια. Αλλά γιά το τέλος δεν φταίει η Σοφοκλέους. Δεν φταίνε και οι 200 εργαζόμενοι.

Τις πταίει ;

Εχει σημασία ;

10 comments:

iPol said...

Εντάξει, σύμφωνος με όλα αυτά.
Απλά διαβάζοντας το ποστ σκεφτόμουνα ότι μακάρι να βρισκόταν η ευκαρία ώστε το κράτος να πείσει (βλ. επιδοτήσεις κλπ)τους αγρότες και τις βιομηχανίες να στρέψουν αλλού τις καλλιέργειες και τις επενδύσεις τους, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο, από τη μια, να γίνεται τόσο μεγάλη προσπάθεια μείωσης του (καταστρεπτικού) καπνίσματος και, απ' την άλλη, να ανθεί η βιομηχανία τσιγάρων και να είναι τόσο σημαντική για την οικονομία της χώρας μας .

Anonymous said...

Από τον Κεράνη έχουν περάσει πολλοί απατεώνες και κατάφεραν να τον φέρουν στην σημερινή του θέση. Δεν είχε καμία σχέση η Σοφοκλέους. Ο πλειστηριασμός ακυρώθηκε μετά από πιέσεις των εργαζομένων. Την Δευτέρα 10-4-2006 λήγει η προθεσμία που έχει ο βασικός επενδυτής Εβανς Συρίγος για να καταβάλλει 5.000.000 ευρώ. Δύσκολα τα πράγματα για τους 160 εργαζόμενους.
Δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα το «καταστρεπτικό» τσιγάρο την στιγμή που άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Εξάλλου πώς να δοθούν τα κίνητρα που αναφέρεις όταν ο Καρέλλιας σημειώνει κέρδη που ξεπερνούν τα 30.000.000 ευρώ και ο εξαγορασμένος από την Philip Morris Παππαστράτος ετοιμάζει κτιριακή επένδυση 100 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο;

CGP said...

@dragon

Και 15.000.000 € να καταβάλει ο οποιοσδήποτε επενδυτής, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

Οι εργαζόμενοι είναι εγκλωβισμένοι.

Μακάρι να βρεθεί μία λύση,να παρουν τις αποζημιώσεις τους και να ξεκινήσουν κάτι το καινούργιο.
Είναι κρίμα τόσες οικογένειες να υποφέρουν αλλά και να έχουν περάσει, το ξαναλέω και ας γίνομαι κουραστικός, τόσα εκατομμύρια €.....

Κρίμα και παλι κρίμα.

Το ξέρετε ότι πρίν από 10 χρόνια ο ΚΕΡΑΝΗΣ είχε το 0,4% της αγγλικής αγοράς ? Ναι ένα μικρό εργοστάσιο από τον Πειραιά με τα χίλια μύρια προβλήματα, είχε κατακτήσει τα αγγλικά supermarket, χωρίς καμμία επιδότηση.

Αιωνία του η μνήμη !!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

"Αιωνία του η μνήμη !!!!!!!!!!!!"

Αν ο Κεράνης είναι νεκρός τότε οι επενδύσεις συνεχίζονται στον Άγιο Πέτρο... κάνω λάθος?

Anonymous said...

@CGP

Σίγουρα δεν θα τους (μας) έσωζαν τα 5 εκατ αλλά θα ήταν μία αρχή. Δυστυχώς μάπα το καρπούζι, ο συγκεκριμένος είναι άφραγκος, εξυπηρέτησε τον σκοπό του.

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ελπίζω στην αποζημίωση, χρωστάνε στον πατέρα μου 6ψήφιο αριθμό. Δυστυχώς πάμε δικαστικώς και θα ξεμπλέξουμε σε χρόνο και..
Ευτυχώς ο πατέρας μου είναι έξυπνος άνθρωπος και προσπαθεί να κινήσει κάποιες διαδικασίες για να βοηθήσει ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων με βάση τα Σουηδικά πρότυπα, θα δημοσιεύσω περισσότερα αν τα καταφέρουμε.
Πριν 1,5 χρόνο περίπου είχε δοθεί η «ευκαιρία» σε όποιους εργαζόμενους το επιθυμούσαν να φύγουν μόνοι τους παίρνοντας την νόμιμη αποζημίωση + 5.000 αν θυμάμαι καλά και δεν παρουσιάστηκε κανείς (τον πατέρα μου δεν τον αφήνανε να φύγει).

Πριν 10 χρόνια ήρθε στον Κεράνη ο πρώτος απατεώνας και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.. Θυμάμαι κάποτε ότι το εργοστάσιο δούλευε όλο το 24 και δεν προλάβαινε να βγάλει την παραγωγή που χρειαζόταν, τα τελευταία χρόνια φορτώναμε φορτηγά με 30-40 κούτες.. Κρίμα

Ξέρω πολλά για τους απατεώνες που φεύγοντας από τον Κεράνη πήγαν Ελβετία και Εκάλη, όταν τελειώσουν με το καλό όλα θα postαρο κάποια στοιχεία να γελάσουμε παρέα. π.χ. Οι βασικοί μέτοχοι εξαγόρασαν «τυχαία» και χωρίς την θέληση τους την εταιρεία πριν μερικά χρόνια (απίστευτη κομπίνα, τρελά γέλια και κλάματα)

Συγνώμη αν σας κουράζω αλλά έχω γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα στον Κεράνη και όταν τυχαία βρήκα αναφορά στον Κεράνη δεν μπόρεσα να αντισταθώ.

CGP said...

@ dragon
Δεν με κουράζεις καθόλου

Εύχομαι, να πάνε όλα κατ' ευχή.
Αν δεν σου είναι δύσκολο, γράψε μου γιά τις όποιες εξελίξεις γίνουν προς το όφελος των εργαζομένων.

Οσο γιά το σήριαλ των διοικήσεων, μπορεί να γίνει τηλεοπτική σειρά που θα κάνει τα μηχανάκια της AGB να λειώσουν.

Καλή επιτυχία στις προσπάθειες του πατέρα σου να απεγκλωβίσει τους εργαζόμενους που τελικά δεν φταίνε σε τίποτα και ζητούν αξιοπρεπή εργασία η σε τελευταία ανάλυση την αποζημίωση τους...

CGP said...

@ ανεκπαιδευτος

Λυπάμαι, αλλά δεν καταλαίνω το σχόλιο σας

Anonymous said...

Ο ΚΕΡΑΝΗΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΘΗΚΕ ΓΙΑ REAL ESTATE ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ Ν.Δ.ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ 15 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΑΦΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΝΕ ΕΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΞΕΓΕΛΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΑΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕ ΕΚΑΘΑΡΙΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΟΥΝ ΤΡΕΛΑ ΛΕΦΤΑ.ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΓΟΝΤΖΑ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ Ο ΕΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΙΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΕΙΝΑΝΕ.ΜΑΚΑΡΙ ΑΥΤΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΑ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ.

Anonymous said...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.Ο ΚΕΡΑΝΗΣ ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΕ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΦΤΗΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΑΝ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ.ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.ΤΡΕΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΝ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ.
Η ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ,Η ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΝΗ , ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΥ ΜΟΝΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ.ΕΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΣΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΝΗ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
ΕΝΑΣ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΝΗ.

Anonymous said...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑΝ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΝΗ Η ΔΕΝ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑΝ Η ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΓΗΚΕ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΤΙΣ 24-02-2010 ΞΕΚΙΝΑ ΠΑΛΙ Ο ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΦΗΣΕΙ.ΟΣΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΗ κ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ(ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΓΟΝΤΖΑ).
ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΟΣ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΝΗ.