ESCAPES Ανήλιο προς Χαλίκι

11.6.06

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΜΕΡΟΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΛΕΚΕΙΣ

Μάλιστα.
Την δήλωση αυτή στο Ε της Ελευθεροτυπίας την έκανε ο κ Δημήτρης Χριστοδούλου, στον οποίο απονεμήθηκε αριστείο επιστημών από το Ιδρυμα Μποδοσάκη.
Το περισσότερο αφοπλιστικό σημείο της συνέντευξης είναι η απομυθοποίηση της υπόθεσης εργασίας ότι οι έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό....ο άνθρωπος έθεσε το θέμα απλά Πόσα Νόμπελ σε επιστήμες έχουμε κατακτήσει ? ΚΑΝΕΝΑ
Πόσες χημικές αντιδράσεις έχουν στην βιβλιογραφία ελληνικό όνομα πλην του Μπέργκμαν Ζέρβα ? ( Οχι του Ναπολέωντα Ζέρβα) και αυτό είναι προπολεμική υπόθεση.
Ο Δρ Χριστδούλου έχει ζήσει καλά στο πετσί του τι έστί ελληνικό ακαδημαϊκό κατεστημένο καί έρχεται εδώ ώς φιλέλλην γιά φραπέ και ήλιο και καλά κάνει. ( Θυμάμαι την εκλογή του σε Τακτικό, σαν μαθητής γυμνασίου και την μετέπειτα εκδίωξη του από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο). Που να γνώριζε τότε πόσο τυχερός ήταν που εξεδιώχθη....
Και εν παση περιπτώσει είναι θεωρητικός φυσικός και άν έμενε εδώ σε κάποιο πανεπιστήμιο θα εργαζότανε ερευνητικά.
Ο άλλος πάλι, ο κ. Φωκάς, που δεν φτάνει που σπούδασε αεροναυπηγός, στην συνέχεια παράλληλα με την καρριέρα του σαν ερευνητής σε μηχανική ρευστών, σπούδασε και Ιατρική. Δεν φτάνει που είναι ευφυής είναι και θρασύς. Ακου μηχανικός να πάειι να σπουδάσει Ιατρική και στη συνέχεια να κάνει ερευνητική καρριέρα σε μαθηματικά και να παρει και έδρα στο Imperial . Αυτό στην Ελλάδα δεν θα είχε ποτέ επιτραπεί να γίνει ......
Εδώ ευνουχίζουμε πνευματικά τα 16 χρονα που πρέπει να επιλέξουν μεταξύ επιστημονικής η τεχνολογικής κατεύθυνσης. ( Στο θεό τους, τι να καταλάβει το 16χρονο, εννοώ αυτό με το καλό μυαλό που ψάχνεται, την διαφορά μεταξύ επιστήμης, εφαρμοσμένης επιστήμης, τεχνολογίας κλπ). Εκεί που αλλού συνθέτουν τις επιστήμες, εμείς τις χωρίζουμε και στραβώνουμε τα παιδάκια από μικρά. Δεν είναι να απορεί κανείς γιά τα χάλια μας στην διεθνή κατάταξη των ΝΟΜΠΕΛ ( Πλην Λογοτεχνίας)

14 comments:

Ecumene said...

Σημερα ακουσα στην TV και τον Νανοπουλο...

πρωτα τον διωξανε...

μετα τον ξαναφερανε..

Λύσιππος said...

Δεν ξέρω τις λεπτομέρειες, όμως οι Ελληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό το πράττουν σιωπηρά. Τhis much I can tell you.

CGP said...

@ λύσιππος

Η σιωπή είμαι δείγμα πνευματικής ωριμότητος.

@εργοτελίνα

Ναι ο Νανόπουλος έχει γίνει ακαδημαϊκός. Δεν έχει σημασία, τι θέση έχουν στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν μία διεθνή καρριέρα και μπράβο τους !!!!!!!!

Anonymous said...

Στο Ελλάντα όοοολες οι ομάδες την έχουν δει κατεστημένο...Τα χειρότερα είναι το πανεπιστημιακό και το ιατρικό.

Unknown said...

Στο Ελλάντα όοοολες οι ομάδες την έχουν δει κατεστημένο...Τα χειρότερα είναι το πανεπιστημιακό και το ιατρικό.

CGP said...

@ tolibak

Το ιατρικό κατεστημένο κατάφερε τα τελεύταία 20 χρόνια να αντιστρέψει την τάση των ελλήνων να πηγαίνουν στο εξωτερικό γιά πολύ απλά περιστατικά. Δεν ξέρω αν το κατάλαβε από σχεδιασμό η το κατάλαβε κάποιος μη γιατρός (Ιατρικό Κέντρο) αλλά δεν παέι κανείς έξω πιά γιά by pass .

Tώρα το άλλο κατεστημένο που αναφέρεις, αντί να πεσει με τα μούτρα και να παρει χρήματα από την ΕΕ και γίνουν αν το αξίζουν ανεξάρτητοι από τις κρατικές χορηγίες , παίζουν πετροπόλεμο.

Τώρα αν σε 20 χρόνια είμαστε σερβιτόροι των Ινδών και των Κινέζων, να δούμε τι θα κατηγορούμε ότι φταίει ....πέρα από τον νόμο πλαίσιο

lazopolis said...

Σιγά μην αφήσει ο Χριστοδούλου το INstitute for Advanced Mathematics του Princeton για την Ελλάδα και τις παραλίες.

Ο Νανόπουλος είναι άλλη υπόθεση, πάντως: παίζει και με την εξουσία, και με τις θέσεις (πόσες έχει άραγε;) και με τα ΜΜΕ. Φυσικά, είναι πιο αποτελεσματικός από τους επίδοξους ανταγωνιστές του σε όλα τα παραπάνω πεδία. Αλλά, δεν νομίζω οτι έχει να προσφέρει πολλά σαν εκπαιδευτικός, εκτός ίσως από το πρεστίζ που συνοδεύει το όνομά του. Και (παρ'ότι διαφωνώ για την τελική απόφαση του Φυσικού τμήματος να μην τον επαναφέρει, σε μια κρίση πριν τρία τέσσερα χρόνια) όταν επιδίωξε να έρθει και του το αρνήθηκαμ είχε ζητήσει γή και ύδωρ (σαν τον Ροναλτίνιο).

des said...

Οι προτάσεις που επισημάνατε έκαναν εντύπωση και σε μένα. Και τα παραδείγματα ανθρώπων που δούλεψαν στην ερευνά τους έξω και ύστερα γύρισαν για να προσφέρουν στον τόπο τους και..δεν έβρισκαν την πόρτα να ξαναφύγουνε είναι πολλά. Δυστυχώς. Και δεν εχει να κάνει με το πόσο η πατρίδα εκτιμά και προσφέρει το πλαίσιο στα παιδιά της να δουλέψουν για πάρτη της, αλλά με το πόσο τελικά σημασία και σεβασμό δίνει στην ερευνα.

CGP said...

@ lazopolis

Πράγματι ο Νανόπουλος είναι πολύ media oriented. Τώρα γιά το επιστημονικό του έργο δεν μπορώ να κρίνω.

@ i-adespoti

Η βασική έρευνα απαιτεί χρήμα, πολύ χρήμα. Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει και πολλά πράγματα. Δαπανάμε ένα μικρό ποσοστό του ΑΕΠ σε έρευνα και έχουμε και μικρό ΑΕΠ, αρα τι να συγκρίνουμε με άλλα κράτη. Είμαστε όμως πρωτοι σε εξαγωγές παιδιών να σπουδάσουν ( και να πανε γιά μεταπτυχιακά εντάξει, αλλά γιά πρωτο πτυχίο και πιό παλιά γιά γλώσσα και προπαρασκευαστκά...τέλος παντων).

domino said...

Στην Ελλάδα παίζει πάρα πολύ και το ρητό "Μακριά και αγαπημένοι". όταν θέλεις να προσελκύσεις κόσμο σε κάποια εκδήλωση ή σε κάποια βράβευση όλους αυτούς τους έχεις στα όπα-όπα, αλλά ως εκεί, αν τυχόν και πουν να επιστρέψουν τους κρατάς stand by γιατί "ναι, βέβαια, είστε πολύ καλός, αλλά εδω στην Ελλάδα, εμείς δουλεύουμε διαφορετικά, είμαστε σε άλλο στάδιο...". Βέβαια αν έχει καμιά κάτι να προτείνετε, θα μπορούσε να βοηθήσει κάπως...
Είμαστε απίστευτοι (για να μην πω τίποτα άλλο)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

I think, that you are mistaken. Let's discuss. Write to me in PM.