ESCAPES Ανήλιο προς Χαλίκι

3.3.07

To be MAD or to be MAD

Mutually Assured Destruction

Το ενδιαφέρον γιά αυτή την είδηση έρχεται στο τέλος, ότι δηλαδή από τότε που η Ινδία και το Πακιστάν έχουν πυρηνικά όπλα ικανά να καταστρέψουν την άλλη χώρα ανέξαρτητα από την πορεία των μαχών σε τακτικό επίπεδο αντιπαράθεσης, αποφάσισαν να τα βρούνε μεταξύ τους.

Η κόντρα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έχει μεγάλες ομοιότητες με την κόντρα Τουρκίας Ελλάδος.

Ινδία = Τουρκία, Πακιστάν = Ελλάδα.

  • Ολοι αγαπούν την Ινδία γιά χίλιους μύριους λόγους.
  • Ολοι αγαπούν την Τουρκία γιά χίλιους μύριους λόγους
  • Το Πακιστάν και η Ελλάδα προσπαθούν να πείσουν γιά την στρατηγική τους σημασία και κανείς δεν τους αγαπαέι και δεν καταλαβαίνει τα ιδιαίτερα προβλήματα τους και όλοι τους χρωστάνε

  • Σε όσες συρράξεις έχουν γίνει η Ινδία έχει βγεί νικήτρια
  • Σε όσες εμπλοκές έχουμε, η Τουρκία έχει κερδίσει τουλάχιστον στα σημεία

  • Τόσο η Ελλάδα όσο και το Πακιστάν επενδύουν συνεχώς στο αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων ένα σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ και πάντα η άλλη πλευρά έχει πάντα το πανω χέρι.

  • Τόσο η Ελλάδα όσο και το Πακιστάν, έχουν την Γαλλία σαν προμηθευτή εναλλακτικού αεροπορικού υλικού.

  • Τόσο η Ελλάδα όσο και το Πακιστάν έφεραν εθνοσωτήρα από εξορία στην Γαλλία (Αλι Μπούτο -Κ.Καραμανλής). Οι Πακιστανοί τον κρέμασαν τελικά και εκεί σταματούν οι ομοιότητες.

Μήπως είναι δυνατόν να συμφωνηθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος ένα Mutually Agreed Disarmament και στην συνέχεια να ξεκινήσουμε μία κοινή εκμετάλλευση των πετρελαίων, αν υπαρχουν και είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα ?

Ειτε συνεχίσουμε τον κόντρα είτε πάμε γιά ειρήνη, τελικά τα χρήματα θα τα παρει η Αμερική. Τι εννοώ με αυτό ? Αν συνεχιστεί η κόντρα τα χρηματα θα πανε στην Αμερική μέσω της αγοράς οπλικών συστημάτων. Αν κάνουμε ειρήνη τα λεφτά θα πάνε παλι στην Αμερική μέσω των εταιρειών πετρελαίου (ποίος νομίζεται ότι θα κάνει την εξόρυξη εκτός από την Halliburton ?)
Με την μόνη διαφορά ότι στην πρώτη περίπτωση θα δανείζεται ο Ελληνας και Τούρκος φορολογούμενος γιά να χρηματοδοτείται τελικά η βιομηχανία όπλων της Αμερικής, ενώ στη άλλη περίπτωση, θα "εισπραττει" μέρισμα ο Ελληνας και Τούρκος φορολογούμενος από τα μισθώματα της εξόρυξης πετρελαίου και θα ζήσουμε όλοι καλά και οι αμερικανοί καλύτερα με ότι και να γίνει.

Το θέμα των πετρελαίων του Αιγαίου και της Κύπρου είναι μία επενδυτική πρόκληση, στην οποία το σενάριο πόλεμος δεν πρέπει να συμφέρει σε κανένα από τους εμπλεκόμενους, διότι όποιος και να είναι ο νικητής, το τίμημα της νίκης θα αφαιρεθεί από την αξία του κοιτάσματος. (Δεν θα στοιχίσει ένας πόλεμος καμμία κατοστάρα δις EURO σε κάθε εμπλεκόμενο ? (Τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του μετά γιά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων !!!!!)

Τα κοιτάσματα, αν υπάρχουν, είναι σίγουρα υποθαλάσσια άρα ακριβά, άρα τα θυμούνται όταν ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου. Μήπως θα ήταν καλύτερα να συμφωνήσουμε όλοι να γίνει έρευνα λεπτομερής και αφού επιβεβαιωθούν τα πολυθρύλητα κοιτάσματα και υπολογιστεί η αξία τους, και μετά να κάτσουμε να συζητήσουμε γιά το μέλλον σε συνεργασία και με Λίβανο και με Αίγυπτο και με λίγο Συρία. Σε ένα τετοιο τραπεζι, ο περιφερειακός νταής δεν θα είναι και πολύ νταής.
Ας μη ξεχνάμε επίσης, ότι η Ελλάδα, από μόνη της, δεν έχει ποτέ νικήσει την Τουρκία.
Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα.
Εϊναι μία πραγματική κατάσταση που οφείλεται στο γεγονός ότι οι πόροι της Τουρκίας είναι περισσότεροι.
  1. Τι να κάνουμε ? Είναι 60 εκατομμύρια και είμαστε 10.
  2. Είναι ισχυρή βιομηχανική δύναμη ενώ εμείς μία κατά βάση μεταπρατική κοινωνία.
  3. Εχουν αντάρτικό τα τελευταία 25 χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν τον πλεον αξιόμαχο στρατό στην ευρώπη.

MAD η MAD ?????

No comments: