ESCAPES Ανήλιο προς Χαλίκι

13.4.07

Πίσω μου σ΄εχω Σατανά

Είπα να μην ασχοληθω άλλο με τα ομόλογα, αλλά δεν με αφήνουν να αγιάσω....

Σας παραθέτω στο λινκ τις 10 απαντήσεις του κ. Αλογοσκούφη και θα προσπαθήσω να ανταπαντήσω σαν "ανίδεος" κάτοικος της Ελλάδος.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
2. Τα Ταμεία έχασαν την περιουσία τους από τις επενδύσεις που έκαναν σε ομόλογα;
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Η περιουσία των Ταμείων αυξήθηκε από 21,8 δισ. ευρώ το 2003 σε 28,9 δισ. ευρώ το 2005 και θα υπερβεί τα 31 δισ. ευρώ το 2006, δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 42%. Αντίθετα, η περιουσία των Ταμείων σε χρεόγραφα (μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια) κατά την περίοδο 1999-2002, λόγω της ανεύθυνης πολιτικής της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τεχνητά το χρηματιστήριο, μειώθηκε κατά 13,4%. Χάθηκαν, δηλαδή, 1,6 δισ. ευρώ από τα χρήματα των ασφαλισμένων.

Αυτό είναι οικονομική ανάλυση γιά "ανίδεους" . Με τον χαμό που έχει γίνει θα περιμέναμε μία ανάλυση της μεταβολής των διαθεσίμων από 31.12.03 έως 31.12.06. Προφανώς και νέες εισφορές έχουν εισρεύσει και το χρηματιστήριο έχει ανέβει άρα με βάση τα χαμηλά του 2003, μόνο άνοδο μπορούμε να έχουμε. Αλλά γιά καθε κατηγορία επενδυσης ποία είναι τα benchmark απόδοσης ? ( Δηλαδή ποιά είνα τα κριτήρια βάσει των οποίων η σωρευτική αύξηση του 42% κρίνεται ικανοποιητική). Είχαν χρόνο να την ετοιμάσουν..................


----------------------------------------------------------------------------------
3. Με την αγορά σύνθετων ομολόγων, τα Ταμεία θα έχουν ζημία;
-----------------------------------------------------------------------------------

Τα σύνθετα ομόλογα αποτελούν ένα σχετικά πρόσφατο μέσο δανεισμού, το οποίο χρησιμοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα. Το 2006 εκδόθηκαν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σύνθετα ομόλογα συνολικής αξίας 20 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο της αγοράς των ομολόγων αυτών σε παγκόσμια κλίμακα είναι 800 δισ. ευρώ. Ολα αυτά τα ομόλογα έχουν παραπλήσια δομή -τα πρώτα χρόνια έχουν επιτόκιο μεγαλύτερο από το τρέχον επιτόκιο της αγοράς και τα άλλα χρόνια η απόδοσή τους διαμορφώνεται από την εξέλιξη των βραχυχρόνιων και των μακροχρόνιων επιτοκίων. Η απόδοσή τους μπορεί να αξιολογηθεί σε βάθος χρόνου και σε κάθε περίπτωση το κεφάλαιο που επενδύεται σε αυτά είναι εξασφαλισμένο. Τα Ταμεία δεν πρόκειται να χάσουν από το κεφάλαιό τους, όπως συνέβη με τις αγορές μετοχών την περίοδο 1999-2002.


Με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Θα έπρεπε να μας πούνε ποία είναι η market value 31. .12.06 !!!!!!!!!!!. Προφανώς και αν τα κρατήσουν, το κεφάλαιο θα είναι ανέπαφο, αλλά αν τωρα τα ρευστοποιήσουν, θα υπάρξει ζημιά ? Επίσης οι λήξεις των ομολόγων ταυτίζονται με την ωρίμανση των υποχρεώσεων των Ταμείων ?? Δεν θα έπρεπε να μας λέγανε γιά τα urealized gains/losses γιά 31/12/06 ? Αν ενδιάμεσα τα ταμείa χρειαστουν χρήματα τι θα κάνουν ? Θα δανειστούν με ενέχυρο τα ομόλογα ? η θα τα ρευστοποιήσουν ?

Με τον χαμό που έχει γίνει, θα περιμέναμε μία περισσότερο διαφανή απάντηση γιά το Matching of maturities γιά Απαιτήσεις ( Λήξη Ομολόγων) και Υποχρεώσεις ( Παροχές προς ασφαλισμένους)


-------------------------------------------------------------------------------------
4. Υπήρξε γενική στροφή των Ταμείων από επενδύσεις σε ομόλογα σταθερού επιτοκίου σε σύνθετα ομόλογα;
------------------------------------------------------------------------------------
Το ποσό που έχουν επενδύσει τα Ταμεία σε σύνθετα ομόλογα σε διάρκεια τριών ετών είναι 1,26 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο περιουσίας τους περίπου 31 δισ. ευρώ, δηλαδή πρόκειται για ένα ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 4% των διαθεσίμων τους. Από τα 1,26 δισ. ευρώ που έχουν επενδυθεί, τα 777,4 εκατ. ευρώ ή το 2,5% των διαθεσίμων των ταμείων αφορούν σύνθετα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και τα υπόλοιπα σύνθετα ομόλογα τραπεζών. Από το γεγονός αυτό φαίνεται άλλωστε ότι οι επενδύσεις σε σύνθετα ομόλογα είναι μία γενικότερη τάση.

Από αυτή την "εξομολόγηση" κρατήστε το 777, 4 εκατ σε " εξωτικά" ομόλογα (Σημείωση Α)

-------------------------------------------------------------------------------------
8. Η έκδοση του σύνθετου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ έγινε με αδιαφανή διαδικασία από τη Διεύθυνση Δημοσίου Χρέους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και όχι από τον ΟΔΔΗΧ (Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους);

-------------------------------------------------------------------------------------
Το συγκεκριμένο δάνειο αφορούσε την κάλυψη αμυντικών δαπανών και με βάση το Ν.Δ. 483/74 και τον Ν. 2628/98 την αρμοδιότητα έχει η Διεύθυνση του Δημοσίου Χρέους. Για τις άλλες εκδόσεις είναι αρμόδιος ο ΟΔΔΗΧ. Συνολικά, έχουν γίνει 8 ειδικές εκδόσεις σύνθετων ομολόγων, με αναδόχους τις ακόλουθες τράπεζες που είναι και βασικοί διαπραγματευτές ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου: J. P Morgan (1 φορά), BNP-Paribas (2 φορές), Eurobank (2 φορές), Εθνική (2), Alpha (2), Εμπορική/Credit Agricole (1), Deutsche Bank (2), Morgan Stanley (1), HSBC (1). Με την έκδοση των σύνθετων ομολόγων, που το συνολικό τους ύψος είναι 1,85 δισ. ευρώ, το Δημόσιο επιτυγχάνει καλύτερους όρους δανεισμού. Από το 1,85 δισ. ευρώ, τα 777 εκατ. ευρώ έχουν αγοραστεί από Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα έχουν αγοραστεί από άλλους θεσμικούς επενδυτές στη διεθνή αγορά


Από όλα αυτά μετράει το νούμερο 1,85 Δισ η 1850 εκατ ( Σημειωση Β). Τα υπόλοιπα είναι στοιχεία γιά να γεμίζουν οι σελίδες.

Τι προκύπτει λοιπόν κατά δήλωση του κ. Αλογοσκούφη, ότι το το 42% των εξωτικών ομολόγων αγοράστηκαν από ταμεία που ελέγχονται από το ελληνικό κράτος.
Αν είχε αγοραστεί το 1% ούτε γάτα ούτε ζημιά αλλά το 42% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Και εδώ είναι η μεγάλη αντίφαση που υποδηλώνει ότι υπάρχει αόρατο χερι που κινεί τα παντα.

Τα εξωτικά ομόλογα έχουν εκδοθεί γιά να μειωθεί το κόστος δανεισμού ( Δηλαδή να δανειστεί ο κ. Δούκας φτηνά). Μα αν τα ταμεία επενδύουν στα ίδια ομόλογα, όσο κερδίζει ο κ. Δούκας, τόσο χάνουν τα ταμεία (αλλά ποτέ οι ενδιάμεσοι). Αν τώρα τα ταμεία κερδίσουν ( δηλαδή αν κάτσει το στοίχημα που είναι "δομημένο" μέσα στο ομόλογο, θα χάσει ο κ. Δουκας. Εϊναι σαν να παιζουμε ρουλέτα σε μαύρο και κόκκινο..............

Δυσκολεύομαι, να κατανοήσω τον συλλογισμό του Ελληνικού Δημοσίου. Από το σημείο αυτό και μετά μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε και αυτή είναι η ομορφίά όλου του στρατηγήματος, ότι κανείς δεν μπορεί να βγάλει άκρη και όλα είναι γκρίζα και όλοι είναι ένοχοι η βλάκες αλλά κανείς δεν γνωρίζει πόσο βλάκες η ένοχοι ( το Treasury Management είναι πολύ γλυστερό... τόσο από την πλευρά των τποθετήσεων όσο και του δανεισμού)

------------------------------------------------------------------------
10. Η κυβέρνηση συντόνισε την αγορά σύνθετων ομολόγων από 13 Ταμεία;
------------------------------------------------------------------------
Τα ταμεία αγόρασαν τον Ιούλιο του 2006 ομόλογα με ρευστότητα που απέκτησαν από την πώληση μετοχών της Εμπορικής, κατά τη διάρκεια αποκρατικοποίησής της.

Η απάντηση είναι ΠΡΟΦΑΝΩΣ. Δώσανε εντολή στις "ανεξάρτητες" διοικήσεις να πουλήσουν Εμπορική και να αγοράσουν "εξωτικά" ομόλογα και να βάλουν έτσι πλάτη στον κ. Δούκα γιά να δανειστεί με κόστος όσο περίπου το Γερμανικό Δημόσιο ( αλλά χωρίς τις προμήθειες που φορτώνονται η Δ23 και τα Ταμεία !!!!!!!!!! Αυτή είναι η light έκδοση, αν δεν υπαρχει δόλος με τίποτα "ποντικούς")

Α, γιά να δέσει η σάλτσα, ανακατεύουμε και τις αμυντικές δαπάνες γιά να έχουμε και ένα πεπλο μυστικότητος και τα σκυλιά δεμένα..............


Τελειώνοντας, ίσως από αυτή την ιστορία να βγεί κάτι θετικό.

Δηλαδή αφού βρεθεί κάποια Ιφιγένεια και γίνει το τελετουργικό της θυσίας με κάμερες και χειροπέδες, θα έχει ενημερεωθεί καλύτερα ο κόσμος γιά τα ομόλογα και ίσως τα Ταμεία αποκτήσουν πραγματική γνώση γιά επενδύσεις γιά να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού που μας έρχεται !!!!!!!!!!!!!!!!

Η μεχρι είκόνα μεχρι τώρα παντως σε επίπεδο Οικονομικού επιτελείου είναι χειρότερη από την εικόνα της Εθνικής με το 4-1 με την Τουρκία.

Κρίμα !!!!!!!!!!!!!!

No comments: