ESCAPES Ανήλιο προς Χαλίκι

16.6.07

Το βαθύ κράτος της ελλάδος

Δεν έχει μόνο η Τουρκία βαθύ κράτος. Εχει και η Ελλάδα και ονομάζεται ΔΕΗ !!!!!!!!!! Ενα ευρύ πλεγμα μικρό - μέσο και μεγαλοσυμφερόντων, που έχει σαν μοναδικό σκοπό την διάτήρηση του status quo.
Ας εξετάσουμε έτσι γιά αρχή, την ρήτρα νομίσματος που ζητάει το βαθύ κράτος. Αν δεν κάνω λάθος το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τιμολογούνται σε δολλάρια και το νόμισμα της ελλάδος είναι σε €. Αρα υπάρχει η περίπτωση να ακριβαίνει το πετρέλαιο και να πεφτει το δολλάριο, άρα τελικά σε € να μην υπάρχει τόσο μεγάλη αύξηση. Ενα το "κρατούμενο"
Επίσης θα πρέπει διαχρονικά να αυξάνεται η παραγωγικότητα και να απορροφούνται έτσι οι αυξήσεις στις αγορές καυσίμων. Δύο τα "κρατούμενα"
Δεν θα έπρεπε επίσης να μας μιλάγανε και γιά μειωσεις, διότι οι τιμές και οι ισοτιμίες διαχρονικά δεν κινούνται μονοσήμαντα εναντίον μας.........................."Τρία τα κρατούμενα"
Θα περιμέναμε μεγαλύτερη διαφάνεια από την μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία σχετικά με τις τιμές των καυσίμων και της ισοτιμίας USD με € και την συνολική επίδραση στο μικτό περιθώριο διαχρονικά (ανά μήνα ας πούμε).
Και ας μη μπούμε στα περί hedging .Τέσσερα τα "κρατούμενα"
Μήπως έχουν υψηλό κόστος και τα ρίχνουν στις συναλλαγματικές διαφορές ?
Μία άλλη απορία που έχω, αν αύριο το πρωί, σταμάταγε η παραγωγή λιγνίτη τι εξοικονόμιση θα είχαμε με παράλληλη αγορά άνθρακα από Πολωνία ας πούμε ? Η αλλαγή από λιγνίτη σε άνθρακα, θα ήταν κάτι καλό η κακό γιά το περιβάλλον ?
Τώρα που έχουν παλιώσει οι μονάδες, δεν είναι καλύτερα να τις κάνουμε.... πάρκα και να χτίσουμε καινούργιες σε παραθαλάσσια μέρη με σχεδιασμό γιά λειτουργία με εισαγόμενο άνθρακα αντί γιά λιγνίτη ?
Ο λιγνίτης είχε μία λογική αυτάρκειας στην δεκαετία του 50, αλλά το 2007, μέσα σε μία Ευρώπη χωρίς σύνορα, ενώ οραματιζόμαστε να γίνουμε ενεργειακό κέντρο, τι έννοια έχει να επενδύει κανείς σε αυτάρκεια όταν όλοι μιλάνε γιά διασύνδεση ?
Βέβαια τα συμφέροντα που είναι συνδεδεμένα με την μεταλλευτική δραστηριότητα στην ΔΕΗ είναι τεράστια και όποιος πει στοπ στον λιγνίτη κινδινεύει να σταλεί σε εξορία στον Β.Πόλο η στο ψυχίατρο γιά εξέταση!!!!!!!!!!!
Βέβαια, βαθύ κράτος είναι, ότι θέλει κάνει και λογαριασμό δεν δίνει η μαλλον τον στέλνει στον καταναλωτή !!!!!!!!!!!!!!

3 comments:

An-Lu said...

To βαθύ κράτος επίσης, αγνοεί επιμελώς και ενίοτε σαμποτάρει (με άλλοθι τις "αντιδράσεις περιοίκων") τη δημιουργία αιολικών πάρκων ανά την επικράτεια, τα οποία θα ελαχιστοποιούσαν τις ανάγκες μας για ορυκτά καύσιμα...

Anonymous said...

Με πρόσχημα τις Κεϋνσιανές θεωρίες περί παρεμβατικότητας στην αγορά την μια, και το πανέρι της απο-κρατικοποίησης από την άλλη πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στον απλό κόσμο δίνοντας την εντύπωση ότι κατάχουμε την κατάσταση(...Τώρα να δούμε σε ποιά fund θα επενδύσουν τα ασφαλιστικά τα αποθεματικά τους)..Την μια κρατούμε σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και την άλλη μοιράζουμε υποσχέσεις για παροχές, και αυξάνουμε μισθούς στελεχών ΔΕΚΟ...Διδάσκουνε τέτοια Μάκρο στο LSE κύριε Υπουργέ??
Όσον αφορά τις μεταλλευτικές δραστηριότητες..με ονόματα όπως S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Ελληνικοί Λευκόλιθοι κτλ και λαμβάνοντας υπόψην την δραστηριοποίηση τους στην υφήλιο..καταλαβαίνεις περι τίνος πρόκειται..Που αλλού θα πουληθεί αυτός ο λιγνίτης? Και για ποιό σκοπό που δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλο ορυκτό..

CGP said...

@tdi

Συμφωνώ με τα αποθεματικά, τα έχουμε λίγο μπλέξει.

Τόσο η S&B όσο και ο Πόρτολος δεν έχουν καμμία σχέση με την "ανάπτυξη του λιγνίτη".

Είναι πολύ σοβαρές εταιρείες.

Η μεταλλευτική δραστηριότητα του λιγνίτη εξυπηρετεί άλλους στόχους που έχουν να κάνουν με την συντήρηση του "κράτους" Εδω που τα λέμε δεν είναι μόνο ο Λιγνίτης είναι και το αλουμίνιο που ακολουθεί.............

Στο τρίπτυχο Ενέργεια - Αλουμίνιο - ανάπτυξη.

( Η ALcan είναι χαζή που πούλησε όσο όσο, θα τα πουμε σε βαθος χρόνου......)