ESCAPES Ανήλιο προς Χαλίκι

3.10.06

ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ

Δημοσιεύτηκαν τα στατιστικά στοιχεία γιά το επτάμηνο σχετικά με τις οικοδομικές άδειες. Η σύγκριση Ιουλίου 05 με Ιούλιο 06 δείχνει μείωση του 20%. (Μήνας με Μήνας όχι σωρευτικό επτάμηνο).
Αυτό, αν δεν είναι στατιστικό λάθος η κάποια ειδική συγκυρία, αποτελεί το πρώτο σημείο ότι οδεύουμε γιά πιθανή κρίση στην οικοδομή, που θα έχει σαν επακόλουθο και κρίση στην οικονομία. (Βέβαια εγώ συνεχίζω να βλέπω βαρέλες με μπετόν στην παραλιακή, αλλά η πτώση στις άδειες θα παρει κανένα 8μηνο να μειώσει την κυκλοφορία στις βαρέλες που γιά εμένα αποτελεί δείκτη οικονομικής ρώμης)
Ας περιμένουμε και τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αλλά μάλλον ο κύκλος ολοκληρώνεται και θα δούμε γιά πρώτην φορά την λειτουργία των μηχανισμών της αγοράς σε συνθήκες ΕΥΡΟ και με δανεισμό. Το λέω αυτό διότι ιστορικά, η οικοδομή στην Ελλάδα αποτελούσε το πλυντήριο του μαύρου χρήματος και ότι κτιζότανε, κτιζότανε με ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ και δεν υπήρχε η θηλειά του δανεισμού. Τώρα τα τελευταία 10 χρόνια, τα πράγματα είναι πολύ περισσότερο ενδιαφέροντα διότι όλοι δανείζονται και ζουν ελπίζοντας να δουλεύουν γιά να αποπληρώσουν τα δάνεια τους. ΑΝ λοιπόν γίνει κάτι το στραβό στην οικονομία και έχουμε κρίση, θα αντιμετωπίσουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες με πτωχεύσεις κλπ. Δεν λέω ότι θα γίνει αυτό, ουτε το επιθυμώ. Απλά το σημειώνω, ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που θα πρέπει να συμπεριφερθούμε σαν υπεύθυνα οικονομικά όντα, κυρίως οι τράπεζες, αλλά και οι καταναλωτές. Διότι αν κάτσει η οικοδομή, τι θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό της οικονομίας ? Η γεωργία ? Ο τουρισμός ? Η βιομηχανία ?

5 comments:

Attalanti said...

Ο.κ. το 20% είναι ένα σημαντικό ποσοστό, αλλά τόσο πολύ εξαρτάται η οικονομία μας από τις κατασκευαστικές, πόσο μάλλον από τις οικοδομές; Το ότι υπάρχει μετάβαση σε ευρω-οικονομία όπως το θέτεις υπάρχει, αλλά δυστυχώς άνευ σκέψης, εναλλακτικής και οικογενειακού προγραμματισμού. Πιστεύεις ότι ήταν θέμα χρόνου; (Δεν θα ήταν πολύ απαισιόδοξο αν το βλέπαμε έτσι;)

CGP said...

@attalanti

Δεν είναι θέμα απαισιοδοξίας. Η αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται στην οικοδομή και στην ιδιωτική κατανάλωση. Σκέψου πόσα επαγγέλματα σχετίζονται με την οικοδομή, από τσιμέντο μέχρι κουρτίνες. Αυτό κινεί όλο το σύστημα (οχι μόνο εδώ)

Εδώ όμωε γιά πρώτη φορά το σύστημα κινήθηκε σαν turbo λόγω δανεισμού. Αυτό που με φοβίζει λίγο είναι το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων στις ώριμες αγορές ανεβοκατεβαίνουν. Εδώ πιστεύουμε, βάσει εμπειρίας ότι μόνο ανεβαίνουν Μία πτώση στην οικοδομή,θα πιέσει τις κατασκευές και μπορεί να οδηγήσει σε πτώση τιμών με κατακλυσμικά αποτελέσματα. ( Εχει γίνει στην αγγλία το 1990, που τους βύθισε σε κρίση).

Τέλος παντων σενάρια κάνουμε αλλά με φοβίζει λίγο η κατανάλωση που βλέπω και αν δεν δημιουργηθεί μία εναλλακτική κινητήριος δύναμη στην οικονομία, ίσως, να χτυπήσουμε τοίχο.

Attalanti said...

Το είπες μόνος σου. "Στις ώριμες αγορές". Εδώ μόνο στις κρίσεις επικαλούμαστε συνθήκες ώριμης αγοράς που αντέχει και μπορεί ν' ανταπεξέλθει.

Ας μη μιλήσουμε για την πεποίθηση ότι οι μόνες επενδύσεις που αποφέρουν σίγουρα κέρδη είναι σε ακίνητα και γη.

Όσο για την εναλλακτική δύναμη, υπάρχουν πολλές παράνομες πηγές οικονομικής δύναμης στη χώρα μας. Αν ίσως νομιμοποιούνταν μερικές ;))))

Ασκαρδαμυκτί said...

Eγώ, παιδιά, έχω εμπιστοσύνη σε δυο μεγάλους παράγοντες που σώζουν τη χώρα μας από αρχαιοτάτων χρόνων. Πρώτα στο "Θεό της Ελλάδας" (που δεν θα αφήσει να χαθούμε) και δεύτερον στις ... ιερόδουλες και την περί αυτών παραοικονομία!
Βλέπετε, και οι δύο παράγοντες έχουν έντονη μεταφυσική φόρτιση που πάει να πει στα νεοελληνικά: μην περιμένετε πολλά από τους ανθρώπους!

Anonymous said...

Ta akinhta diethnos vriskonde se mia fash 'fouskas'. Den einai h prwth fwra pou exei ginei auto. Kai h Giaponia to perase (arxes dekatia '90). Ekei eskase h fouska, kai exoun na anevoun ta akinhta edw kai 15 xronia.

Sthn Ellada, tha einai prwth fwra sth istoria mas....pou ondos tha xasoun aksia ta akinhta. Den eprepe na anevoun tosso ta teleutea 5 xronia, afou o misthos tou mesou Ellhna DEN exei anevh katholou.

Tha skash h fouska twn akinhtwn, na eiste sigourh....kai POLLOI tha ponesoun.

Ean hsoun eksipnos ta teleutea xronia, kai apotamieves lefta, tha vghs kedizmenos.

Ean exeis mbouxtish apo ta daneia....distixos...tha vretheis sto dromo.