ESCAPES Ανήλιο προς Χαλίκι

1.6.07

Arbitrage γιά "ανίδεους"

Σας παραθέτω ένα λινκ με την ελληνική μετάφραση ενός αρθρου από τους Financial Times. Μπράβο στον μεταφραστή, διότι κατάφερε να περάσει στην ελλήνική γλώσσα την λεπτή ειρωνεία κάποιου εγγλέζου γνώστη του χώρου των τραπεζών που περιγράφει τριτοκοσμικές αγορές έχοντας πλήρη επίγνωση του "white man's burden".
Σημειώνω ιδιαίτερα την παράγραφο................Από την πλευρά τους, η JP Morgan, η Νorth και η HypoVereinsbank αρνούνται ότι έχουν κάνει κάτι παράνομο. Τραπεζίτες κοντά στις συναλλαγές επισημαίνουν ότι ενώ οι προμήθειες ήταν μεγάλες, ευθυγραμμίζονται με αυτές που δίνονται για δομημένα ομόλογα, ενώ επισημαίνουν ότι είναι ιδιαίτερα συνήθης η πρακτική του ”arbitrage”, της αξιοποίησης δηλαδή των ελαττωμάτων στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Ένας τραπεζίτης στο Λονδίνο τονίζει ότι οι οργισμένοι Έλληνες ασφαλισμένοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στα δικά τους προβλήματα που προκάλεσαν αυτή την ευκαιρία -και συγκεκριμένα, η κακοδιαχείριση στα ασφαλιστικά ταμεία...”
Τι να κάνουν οι άνθρωποι, αφού βρήκαν "ανίδεους" να μη τους εξυπηρετήσουν ? Δηλαδή αν θέλει το Ταμειο των Δημοσιογράφων να ποντάρει 100 εκατ euro στην εξέλιξη της διαφοράς των επιτοκίων μεταξύ eurο και στερλίνας, που θα πρεπει να πάνε ? Στο καζίνο της Πάρνηθας η στο Λουτράκι ?
Ενδιαφέρουσα είναι και η παράγραφος ότι όταν τα ταμεία αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, πρακτικά μειωνεται το Δημόσιο χρέος. Αρα και βέβαια ενδιαφέρεται το ελληνικό δημόσιο γιά το τι ομόλογα αγοράζουν τα ταμεία, αφού έτσι φαινόμαστε να δανειζόμαστε λιγότερα. Δηλαδή αν πηγαινε η "Ιφιγένεια" δηλ ο Σάββας και έλεγε στα ταμεία πολύ λογικά γιά εμένα, αγοράστε ομόλογα του Γερμανικού Δημοσίου, γιά να γίνει διασπορά του κινδύνου, δεν θα τον "εκραζε" το ΥΠΟΙΚ ??
Η αγορά των ομολόγων είναι πολυ μικρή, Ολοι γνωρίζουν όλα και όλους. Γιά τα υπόλοιπα περιμένουμε τον κ. Ζορμπά !!!!!!!!!!!!!!!

No comments: