ESCAPES Ανήλιο προς Χαλίκι

10.6.07

Να δούμε τελικά, θα γίνουμε σοφότεροι ?

Η ιστορία των ομολόγων έχει παρει τον δρόμος της και σε λίγο θα απολαύσουμε το show.
Πέρα όμως από την δικαστική έρευνα, τα Ταμεία οδηγούνται προς ένα θεσμικό πλαίσιο που τελικά δεν τα απελευθερώνει από τον εναγκαλισμό του Ελληνικού Δημοσίου. Οι Διοικήσεις τους, θα είναι ελέυθερες να επενδύουν γιά παράδειγμα σε ομόλογα του Γερμανικού Δημοσίου ? Το κάθε καταραμένο euro από τις εισφορές, θα απελευθερωθεί από την βαρυτική έλξη του ελληνικού δημοσίου ?
Δημοσιεύτηκαν αναλύσεις από ειδικούς, ότι το ρίσκο των επενδύσεων που κανουν τα ταμεία είναι σημαντικό, διότι δεν υπαρχει διασπορά του κινδύνου. Αυτό έχει γίνει κατανοητό από τους ασφαλισμένους ? Δεν το νομίζω !! Εχουμε καταλάβει ότι το να επενδύει κανείς το 80% των διαθεσίμων σε ομόλογα σταθερής απόδοσης του Ελληνικού Δημοσίου είναι κάτι το πολυ επικίνδυνο, δίοτι αναλαμβάνει το ρίσκο του Ελληνικου Κράτους! Η το να επενδύει κανείς μόνο σε ΕΤΕ η Τράπεζα Ελλάδος είναι επίσης πολυ επικίνδυνο, διότι εκτίθεται στο ρίσκο του τραπεζικού τομέα γιά την ΕΤΕ και της αγοράς ακινήτων γιά την Τράπεζα της Ελλάδος ?. (Η Τράπεζα της Ελλάδος, ...δεν είναι έχει εμπορική δραστηριότητα, ούτε είναι πλεόν Κεντρική Τράπεζα αλλά έχει πολλά οικόπεδα φιλέτα, άρα έχει χαρακτήρα εταιρείας Real Estate........)
Πότε το euro των αποθεματικών, θα βγεί από τα στενά περιθώρια της ελλάδος και θα παει να επενδυθεί, στην ζώνη του euro ? Οι ανάγκες που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν στο μελλον, απαιτούν ΤΩΡΑ να αλλάξει τελείως ο επενδυτικός προσανατολισμός των ταμείων. Θα αναγκασθούν εκ των πραγμάτων να αναλάβουν κινδύνους γιά να πετύχουν αποδόσεις, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων. Κάτι που γίνεται στο εξωτερικό εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτό δυστυχώς δεν έγινε κατανοητό. Δεν θα ήταν "ωραίο" το MALL να το αγοράζανε 20 ταμεία ( από λιγο, όχι όλα τα λεφτά σε 1 "προϊόν" ? Η αντίστοιχα MALL στην Τσεχία η στο Μόναχο ?
Εμείς δυστυχώς το 2007, συζητάμε γιά το επιτόκιο που ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος !!!! Τι επιτόκιο είναι αυτό και σε ποίο νόμισμα ? Ορίζει επιτόκιο σε euro η Τράπεζα της Ελλάδος ? τι να πω ? Από την γαλάζια πλευρά υπαρχει μία γραμμή άμεσης συγκάλυψης και από την πράσινη πλευρά μία λεπτή ειρωνεία του στύλ, μα καλά τόσο "ανίδεοι" είσαστε !!!!!!!!
Ολα αυτά μπορεί να δίνουν ιδέες στον κ. Λαζόπουλο γιά ατάκες, αλλά δεν πάμε μπροστά !!!!!!!!!!!
Το χρήμα των ασφαλιστικών ταμείων δεν έχει χρώμα. Εϊναι σημαντικά κεφάλαια, που θα πρέπει να επενδύονται με σύνεση, με πλήρη διαφάνεια και χωρίς καμμία δέσμευση σχετικά με το που γεωγραφικά θα κατευθυνθούν. Αυτό δεν νομίζω ότι έχει γίνει προφανές από όλο τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί. Αυτή η ελληνοκεντρικότης που μας διακρινει δεν είναι καλός σύμβουλος, σε θέματα επενδύσεων.

No comments: