ESCAPES Ανήλιο προς Χαλίκι

19.9.07

WAKE UP CALL

Μεσούσης της εθνικής τραγωδίας με τις φωτιές και των εκλογών, πέρασε μαλλον στα ψιλα η κρίση στις αγορες χρήματος και στα πολύ ψιλά η κρίση στην στεγαστική τράπεζα NORTHERN ROCK στην Αγγλία.
Τα τεχνικά σημεία του προβλήματος που εμφανίστηκε στην Αμερική δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία, όσο το μήνυμα ότι υπαρχει μεγάλος κίνδυνος η φούσκα των ακινήτων να σκάσει διεθνώς και βέβαια και στην Ελλάδα. Το πιθανό σκάσιμο της φούσκας θα συμπαρασύρει και την ιδιωτική κατανάλωση με άμεσο αποτέλεσμα την παγκόσμιο οικονομική ύφεση.
Τα σημάδια γιά φούσκα στην ελληνική αγορά κατά την ταπεινή μου γνώμη υπάρχουν αλλά και να μην υπαρχουν σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Γιά παράδειγμα η στεγαστική Τράπεζα Northern Rock ήταν "υγιής". Αλλα οι συνταξιούχοι της Β.Αγγλίας είχαν διαφορετική άποψη και συνέβη ο εφιάλτης κάθε κεντρικής τράπεζας και εμφανίστηκαν ουρές έξω από τα υποκαστήματα της στεγαστικής τράπεζας γιά ανάλειψη των καταθέσεων.
Τι θέλω να πω με αυτά, ότι μαζεύονται σύννεφα στον ορίζοντα και μάλιστα σύννεφα που δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε.
Οχι ότι θα γίνει καμμία καταστροφή, αλλά η πιθανότητα ύφεσης είναι πολύ πιθανή και πάντα ας μην ξεχνάμε μετά την ύφεση( συνήθως μία πενταετία με επταετία) έρχεται η ανάκαμψη κοκ !!!!!!!!!!!!!!!!!
Αν τώρα έχετε σκοπό να αγοράσετε η να πουλήσετε ακίνητο, μελετήστε το καλά ....................

2 comments:

Τdi said...

"..σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.."

Συμφωνώ απόλυτα!
Έτσι είναι και το ατού έγινε μειονέκτημα..Η διασπορά του ρίσκου ήταν το κλειδί για την μεγένθυση και τώρα είναι το εμπόδιο για την αποτίμηση του κινδύνου και των συνολικών ζημιών..

Επίσης γράφεται πολύ έντονα τώρα τελευταιά και για "άρωμα" από Ηedge δραστηριότητες στα ελληνικά ταμπλό...

Προσωπικά πιστεύω ότι η εκκίνηση του ράλι δεν απέχει πολύ χρονικά από το σήμερα..
Ήδη πολλοί insiders άρχισαν να κάνουν ήδη καλούτσικες τοποθετήσεις (Alpha Bank) και μπορεί και να σημαίνει κάτι..
Επίσης αν εξαιρέσουμε το ΤΤ τα υπόλοιπα μεγάλα Πιστ.Ιδρ. της χώρας δεν είχανε ιδιαίτερα μεγάλες τοποθετήσεις σε CDO's...

CGP said...

@ tdi το ελληνικό ταμπλό ειναι για τολμηρούς η για "κολλητούς". Αν και οι καιροί για σεμνούς και ταπεινους "κολλητούς" ειναι δύσκολοι...