ESCAPES Ανήλιο προς Χαλίκι

2.11.08

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ?

Είναι η Οικονομία μας στην Ωρα ΜΗΔΕΝ?
  • Η απάνηση είναι ΟΧΙ !!!
  • Μπορεί να παει στο ΜΗΔΕΝ, Βεβαίως αν δεν προσέξουμε.
  • Είναι καλες οι προοπτικές ?
  • Η απάντηση είναι ΟΧΙ, δεν είναι καλές!!!!!!!!
  • Ο Τουρισμός (εννοω ο εισαγόμενος) μαλλον θα έχει πολυ δύσκολη χρονιά το 2009
  • Η Ναυτιλία κατα τα φαινόμενα βυθίζεται αλλα έχει δει φουρτούνες και φουρτουνες και συνηθισμένα τα βουνά απο τα χιόνια..................
  • Η Value added γεωργία δεν υπάρχει και......
  • Η Οικοδομή ισως γιά πρωτη φορά απο καταβολής ελληνικου κράτους θα γνωρίσει τι σημαινει ύφεση και πτώση, ΝΑΙ μεγάλη πτωση τιμων !!!
  • Αρα η πρόβλεψη γιά την πορεία του ασθενους είναι μάλλον χλωμή.
  • Εχουμε όμως μπροστά μας μία μοναδική ευκαιρία !!!!!!!!!!!!!!!
  • Ποία είναι αυτή ? Να ανατρέψουμε το ιστορικό λαθος του 340,750.
Τι εννοώ ? Η είσοδος μας στο EURO ήταν μία επιτυχία της οποίας το μέγεθος, τωρα το συνειδητοποιούμε!!!!!!! ΑΝ δεν έιμασταν στην ΟΝΕ, ισως να ειχαμε χρεωκοπήσει και τωρα θα είχε έρθει το IMF να μας βαλει σε τάξη. Ενω τωρα, ενταξει πληρωνουμε κατι παραπανω σε spread αλλα δεν είμαστε υπό κατοχή IMF.
Ας προσπαθήσουμε όμως να ανατρέψουμε το 340,750, δηλαδή την πλασματική ισοτιμία που μας έβαλε στο euro και κατάντησαμε στον τουρισμό να είμαστε ίσως ο ακριβότερος προορισμός και μία οικονομία με πολυ χαμηλή παραγωγικότητα.
Μετατρέψαμε τις δραχμες σε euro σε μία πλασματική ισοτιμία που μεσα σε 7 χρόνια μας έχει κανει μία ακριβή χώρα. ( Εχω ακουσει δηκτικό σχόλιο από αλλοδαπό ότι στην ελλαδα είναι όλα φθηνά, εκτός από τις τιμες...............). Μία απλή επίσκεψη στο Βερολίνο η στην Βαρκελωνη, μας πείθει για του λόγου το αληθές χωρίς πολλές αναλύσεις. Εχουμε χαμηλή παραγωγικότητα σε όλους τους τομείς. Ας το συνειδηποιήσουμε και ας παρουμε τα μετρα μας.
Αυτή την φορα δεν θα μας σώσει η μαυρη οικονομία. Αυτό που θα μας σώσει θα είναι, αν η μαυρη οικονομία "ασπρίσει" και αυτό το άσπρισμα, θα δώσει την ώθηση για πραγματική ανάπτυξη.
Η όλη διαδικασία θα είναι επίπονη και ίσως και κοινωνικά άδικη, αλλα φοβούμαι και αναγκαία.
Αυτό που χρειάζεται είναι ο καθενας από εμας, εκει που βρίσκεται, να κανει την δουλειά του χωρίς ναι μεν αλλά. Αυτό που στην Ελλαδα αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη είναι η "αδράνεια" του Κράτους. Μπορεί από αύριο το πρωί ο καθε Δημόσιος Υπάλληλος να γίνει Δημόσιος Λειτουργός ? Να μην χρειάζεται 30 τερμινα να παει ένα χαρτί από το Γραφείο Α στο Β ?
Λειτουργουμε κατω από την ομπρέλλα του euro. Αυτό από μόνο του είναι ότι καλυτερο μπορεί να περιμενει κανείς από το μακροοικονομικό περιβάλλον.
Ας σοβαρευτεί το Δημόσιο και στην συνεχεια η μικροοικονομία έχει τον τρόπο της να παει μπροστά η Οικονομία.

2 comments:

Unknown said...

Αυτή τη στιγμή θα προτιμούσα να δω μια τοπική, αυτόνομη βιωσιμότητα να αναπτύσσεται γύρω από μια οργανωμένη και όχι ανεξέλεγκτη παραγωγή, αλλά μάλλον η ανθρωπότητα δεν είναι αρκετά ώριμη γι' αυτό.

CGP said...

@ darthir

Αυτό που αναφερεις είναι το μελλον και είναι απόλυτα εφικτό.

Αλλα στο συγκεκριμενο γεωγραφικό μηκος και πλάτος τα πραγματα είναι λίγο "αγρια".