ESCAPES Ανήλιο προς Χαλίκι

3.1.09

Ο ρόλος των καυσόξυλων στην σημερινή Αθήνα

Μου είναι τελειως ακατανόητο, η απαίτηση των αγοραστών προς τους κατασκευαστές να τοποθετούν στα διαμερίσματα και ένα τζάκι στο σαλόνι. Εν παση περιπτωσει το τοποθετουν, αλλα στην συνεχεια οι κάτοικοι των διαμερισματων το ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ !!!!. Το αποτέλεσμα αυτής της ακατανόητης ενέργειας είναι να βρωμάει όλη η Αθηνα και να επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα με σωματιδια και παράγωγα καυσης.
Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη και θα ήθελα όλοι αυτοί οι οικολόγοι να το θεσουν σαν θέμα πρωτης προτεραιότητος !!!!!!!. Τωρα όλα αυτά περι θαλπωρής και το τι πειράζει, ας τα ξεπεράσουμε, διότι οι ρύποι που παραγονται είναι παρα πολλοί. Δυστυχώς δεν έχω ποσοτικά στοιχεία, μόνο ποιοτικά, από την μύτη μου.
Τι προτείνω λοιπόν. Να αγοράζει κανεις το δικαίωμα να ρυπαινει το περιβάλλον. Τι το απλούστερο. Αφου θέλει να ζει βουκολικά στην Αθήνα, ας το πληρωσει.
Κατ'αρχας τα οικόπεδα από τα οποία γίνεται η πώληση καυσοξύλων, θα γίνουν ελεγχόμενοι τελωνειακοί χώροι, και η διακίνηση των προϊόντων υλοτομίας να γίνεται με ΣΔΕ ( όπως τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης)
Σήμερα το κράτος φορολογεί Καπνό, καύσιμα και οινόπνευμα, γιατί να μην προσθεσει και τα καυσόξυλα ( ελεγχοντας παράλληλα με τα ΣΔΕ την διακίνηση, όπως ελεγχει τα καυσιμα, οινόπνευμα και καπνό).
Σε αναλογία με τα καυσιμα, ας πενταπλασιαστεί η τιμη των καυσοξύλων με την επιβολή ΕΦΚ (Ειδικου Φόρου Κατανάλωσης) και μετά οποιος θέλει........ ας συνεχίσει να ρυπαινει καιγοντας ευρώ, όπως ακριβως καπνίζει ευρώ... καπνιζοντας και καταναλωνει ευρώ ...οδηγώντας (το λεω αυτό διότι περίπου 85% της λιανικής τιμης των καυσίμων και των τσιγάρων είναι φόροι)
Οι δύσκολοι καιροί, απαιτουν θυσίες, ας τις κανουμε λοιπόν!!!!!!!!!!!!!!!!!

11 comments:

Unknown said...

Εμμμ χουμ γκουχ...
Μακάρι όλα τα σπίτια να ζεσταινόταν μόνο με τζάκι...

CGP said...

@ darthir

Αστειεύσαι προφανώς !!!

καλη χρονιά

Unknown said...

Όχι, καθόλου. Θεωρώ την παρούσα βιόμαζα ως μόνη υψηλής θερμογόνου δύναμης βιώσιμη λύση.
Η ατμόσφαιρά μας θα ήταν πολύ καλύτερη αν χρησιμοποιούσαμε για τη θέρμανσή μας ξύλα αντί ορυκτών καυσίμων.
Καλή χρονιά και σε 'σένα!

CGP said...

@ darthir

δεν το αγοράζω για τα καυσόξυλα αυτό που λες....

Chocorello said...

αν και συμφωνούσα με τον Darthiir, όταν διάβασα το παρακάτω αποφάσισα ότι πρέπει να αναθεωρήσω μάλλον...

για ψάξτε το...

http://forum.snowreport.gr/forum_posts.asp?TID=17810

Unknown said...

CGP: λογικό είναι, δεν το πουλάω :)

Χαχαχα! Τί φόρουμ!
Μμμμ καλά
Αλλά η χημική κινητική της καύσης, καθώς και τα δυναμικά ισοζύγια μάζας και ενέργειας σε πλανητικό επίπεδο έχουν εντελώς διαφορετική άποψη.
Τώρα βέβαια, δυστυχώς, ο καθένας μπορεί να ενημερώνεται απ' όπου να 'ναι, αλλά οτιδήποτε δημιουργεί στη βιόσφαιρα ρυθμό συσσώρευσης διάφορο του μηδενός είναι διαχρονικά μη-βιώσημο...

Είναι τραγικό πάντως το γεγονός της "εξάντλησης" του "οικολογικού" ενδιαφέροντός μας στην κλιματική αλλαγή και τις "περπατημένες" πανάκιες της ακραίας αντιμετώπισης της από τις δύο φατρίες που "μάχονται" σήμερα περί αυτής...

CGP said...

@ darhir & Chocorello

Δεν μιλαω γιά γαιάνθρακα. Εγω μιλαω γιά τα ξύλα "ελευθερας βοσκής" που καινε διαφοροι σε κακοσχεδιασμενα τζάκια, μεσα στο λεκανοπέδιο. Και η αντίδραση μου εστιάζεται στην κακή χρήση "βιομαζας" απο το μεσο ελληνικό σπίτι στο λεκανοπεδιο, ιδιαίτερα τα Χριστουγεννα.
Δεν μιλάω γιά την χρήση του καρβουνου σαν εναλλακτική λύση στο πετρέλαιο.

Εχουμε ατελή καυση με επακόλουθη συσσωρευση αιθάλης και πολλων άλλων ρυπαντών, μονο και μόνο γιά να δημιουργήσουμε γραφικό σκηνικό σε ένα διαμερισμα. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

@ darthir

Τι εννοείς γιά την χημική κινητική της καύσης και τα δυναμικα ισοζύγια μαζας και ενεργειας σε πλανητικό επίπεδο. Εδω μιλάμε για καποιους ανθρωπους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα κακοσχεδιασμενο τζάκι στον Χολαργό η στο Παλαιό Φάληρο. Εσυ το έκανες διαπλανητικό θέμα.
Τα πραγματα είναι πολυ απλα. Σε ένα λεκανοπεδίο, δεν έιναι δυνατόν να επιτρέπεται η αβίαστη χρησιμοποίηση ατελών μεθόδων καυσης. Είναι σαν να επιδοτούμε την χρήση κακοσυντηρημένων αυτοκινήτων. Ειναι μία πραγματικότης που μας την υπαγορεύει το τοπογραφικό ανάγλυφο της Αττικής.

Τωρα σχετικά με το καρβουνο, το θέμα έιναι τεράστιο και ειδικά γιά την Ελλαδα, με την τεράστια παραγωγή λιγνίτη, το όλο θέμα είναι κεφαλαιώδους οικονομικής σημασίας, αλλα .....ξεφεύγει από το βεληνεκες ενός δικού μου ειρωνικού σχολίου γιά τα......... καυσόξυλα.

Unknown said...

Καύση βιομάζας vs. Ορυκτά καύσιμα

Τα σχόλια περιέχουν τις θέσεις μου που εξηγούν τη στάση μου στο θέμα που σε αφορά (όχι το θέμα σου αυτό καθ' εαυτό)

CGP said...

Ευχαριστώ για τα ενδιαφέροντα links.

Ακομη και να ειναι καποιος μεγαλομέτοχος της ΕΧΧΟΝ MOBIL, δεν έιναι δυνατόν να μην συμφωνήσει με την ανάγκη αξιοποίησης της βιομάζας.

Τα ρυπαρά καυσόξυλα είναι άλλο θέμα....

An-Lu said...

Γεγονός είναι πως όταν το μέσο σπίτι στην Αθήνα θερμαίνεται με κεντρική θέρμανση,η οποία εκλύει τα μύρια όσα, τα καυσόξυλα στο τζάκι είναι το κερασάκι στην τούρτα της ρύπανσης.

CGP said...

@ anlu

Οχι δεν είναι έτσι.

Είναι άλλο πραγμα να καις φυσικό αέριο, άλλο diesel , αλλο μαζουτ άλλο καυσόξυλα,και άλλο καρβουνο μεσα στο αστικό ιστό.

Εγω παλι δεν έιπα να μη καινε ξύλα , εγω είπα η απόλαυση αυτή να φορολογηθεί σαν τα τσιγαρα και το οινόπνευμα..