ESCAPES Ανήλιο προς Χαλίκι

9.3.08

Μοντέρνα Νηστεία γιά την Μεγάλη Σαρακοστή

Ξεκινάει από αύριο η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής.
Ιστορικά τρώμε στους γονείς και είναι το "βαρύτερο γεύμα" της χρονιάς. Είναι μία παράξενη προσέγγιση σε μία νηστεία από τη οπτική γωνία ανθρώπων που πείνασαν σαν νεα παιδιά στη κατοχή και ακόμη δεν το έχουν ξεπεράσει. Και είναι τέτοια η πληθωρα των φαγητών στην αρχή της νηστείας, που ευχαρίστως νηστεύω όλο τον χρόνο έτσι !!!! ( Περισσότερα ισως στην κουζινολαγνεία αύριο).

Ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση κάθε λαού στο θέμα της νηστείας.
Γιά παράδειγμα Ιρλανδοί φίλοι νηστευαν οικογενειακά και με μεγάλη αυστηρότητα την σοκολάτα και το αλκοόλ. (Αντε τώρα να βγείς έξω βράδυ και να κανεις πλακα με sprite, νερό Ζαγόρι και fanta......)

Γιά εφέτος εγώ θα ακολουθήσω την από άμβωνος συμβουλή της Church of England,ναι μη γελατε, και θα προσπαθήσω να νηστεύσω με ένα διαφορετικό τρόπο, αφού ο συμβατικός γιά εμένα τουλαχιστον έχει εκφυλιστεί. Η προτεινόμενη από άμβωνος μοντέρνα νηστεία της Αγγλικανικής εκκλησίας, είναι να μειωθεί το carbon footprint, αποτύπωμα άνθρακα, δηλαδη να μειωσουμε την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου. Να προσπαθήσουμε λοιπόν να σπαταλάμε λίγότερη ενέργεια όχι μονο κλείνοντας διακόπτες αλλά προσπαθωντας να γίνουμε λιγότερο ενεργοβόροι στην καθημερινή μας ζωή.

Αυτό δεν είναι εύκολη δουλειά αλλά με λίγη προσπάθεια όλα γίνονται. Δηλαδή αντί να νηστεύεις το κρεας, να πεις, θα παω στο γραφείο και θα γυρίσω με το λεωφορείο, η ότι δεν θα ξεπερασω σε κατανάλωση τα 6 λίτρα ανά 100 Χλμ, οδηγώντας με λιγότερο νευρικό γκαζί, Μεγάλη Σαρακοστή γαρ, περίοδος εγκράτειας......

Τι να κανουμε μοντέρνοι καιροί, μοντέρνες νηστείες !!!!!!!!!!!!!!!!!!



4 comments:

An-Lu said...

Δεν καταλάβατε φίλτατε, νηστεύετε ΚΑΙ το κρέας καθόσο τυγχάνει περισσότερο ενεργοβόρο στην παραγωγή του από ένα κιλό βρούβες!
Καλή Σαρακοστή!
;-)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Τdi said...

Δεν θα διαφωνήσω καθόλου μ'αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση..Αρκετά πιο "σκεπτόμενη" προσπάθεια την βρίσκω από την αντικατάσταση του beef burger με burger σογιας..

ΥΓ
Πάρα πολύ ωραία η "αισθητική ανακαίνηση" στο ιστολόγιόν σας! Πολύ μου άρεσε..!
Πολλούς χαιρετισμούς

Ivy said...

Καλά τα λες για τη νηστεία. Τι υποκρισία. Νηστεύουν και να οι αστακομακαρονάδες και να οι γαρίδες και τα καβούρια κλπ. Σ' αυτό οι Καθολικοί είναι πιο σωστοί από εμάς. Εκτός του ότι νηστεύουν κάποια φαγητά απέχουν και από τα αγαπημένα τους.