ESCAPES Ανήλιο προς Χαλίκι

30.3.07

Και ζήσανε αυτοι καλά και εμείς .....χειρότερα

Επιτέλους αρχίζει και ξεθολώνει το τοπίο.

Η δήλωση του κ. Δούκα είναι ξεκάθαρη.

Τι μας "αποκαλύπτει" λοιπόν ? Οτι εμένα η δουλειά μου είναι να δανειστώ γιά λογαριασμό του Ελληνικού Κράτους στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Τελεία και Παύλα. ΑΝ γιά να πετύχω αυτό το σκοπο αυτό χρειαστεί να συνεργαστώ με τον διάολο, θα το κάνω ευχαρίστως γιά το εθνικό συμφέρον. Εμένα με ενδιαφέρει να βάλω στo ταμείο του Κρατους κάποια δις € γιά να πληρώσω συντάξεις, μισθούς κλπ.

Το ίδιο "ξεκάθαρη" θα έπρεπε να ήταν και η δήλωση του κ. Τσιτουρίδη, δηλαδή "η δική μου ευθύνη είναι να διασφαλίσω ότι τα διαθεσιμα των ταμείων να έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση. Αν γιά τον σκοπό αυτό χρειαστεί να συνεργαστώ με τον διάβολο, θα το κάνω ευχαρίστως γιά να διασφαλίσω τα συμφέροντα των ασφαλισμένων".

Αλλά που να τολμήσει να το πει αφού όλοι βάζουν πλατη γιά να μπορέσει να δανειστεί ο Δούκας. Δεν υπαρχει μεγαλύτερη κατάρα γιά μία εταιρεία από το να εξαρτάται από τον Treasurer (Η κατάρα αυτή γιά ένα κρατος είναι εξίσου ισχυρή, διότι ο κ. Δουκας πρέπει να δανειστεί γιά να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, F16, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, φάρμακα κλπ)

Αρα οι δύο αυτοί κύριοι είναι σε αντίπαλα στρατοπεδα και το κέρδος του ενός αποτελεί ήττα γιά τον άλλον ( Στο χώρο του Treasury, ρομαντικά κουραφέξαλα σαν win win καταστάσεις δεν υπάρχουν διότι το χρήμα ούτε μυρίζει ούτε χρώμα έχει, θάνατος σου η ζωή μου και παμε παρακάτω που φαίνεται από το στύλ της δήλωσης Δούκα)

Με τρόμο διάβασα του όρους ενός ομολόγου στο οποίο επένδυσε το ΤΣΕΑΠΘ

Αλλα και οι όροι του περίφημου ομολόγου των 280 εκατ € δεν είναι λιγότερο "εξωτικοί"

Αλλά η "εξωτικότητα" των όρων δεν είναι το πρόβλημα. Αυτό που δεν μπορώ να κατάλάβω είναι η στρατηγική του Ελληνικού Δημοσίου στο σύνολο της.

Τι εννοώ ?

Από τι μία πλευρά εκδίδουμε "εξωτικά ομόλογα" με στόχο την μείωση του κόστους του δανεισμού. Ουδέν μεμπτόν σε αυτή την στρατηγική. Απο την άλλη όμως το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο με άλλο πρόσωπο (τα ταμεία) αγοράζουν αυτά τα "εξωτικά ομόλογα". Που είναι το κέρδος ? Τι είναι ένα δομημένο ομόλογο, είναι ένα ομόλογο που σου εγγυάται το κεφάλαιο και σου δίνει τόκους παραπάνω η παρακάτω ανάλογα αν σου "κατσει" το στοίχημα". Μα αν το στοιχημα¨"κάτσει" και κερδίσει ο κ. Δούκας, δηλαδή δανειστεί φτηνά, θα χάσει ο κ. Τσιτουρίδης ( και θα πρέπει να δανειστεί περισσότερα ο κ. Δούκας γιά να καλύψει το έλλειμμα του κ. Τσιτουρίδη, δηλαδή τα ταμεία). Αν κερδίσει ο κ. Τσιτουρίδης θα χάσει ο κ. Δούκας κοκ.)

Είναι προφανές ότι έχουμε μία πολυ επικίνδυνη κατάσταση στην οποία το αφεντικό του κ. Δούκα και Τσιτουρίδη (ο κ. Καραμανλής) δεν έχει έλεγχο της κατάστασης και στην πλέον λαϊτ έκδοση έχουμε μπλεχτεί γιά να δείξει έργο ο κ. Δούκας ( που είναι και ο μόνος που καταλαβαίνει την λεπτή υφή των μηχανισμών των ομολόγων). Πρωθυπουργός είναι, ας βρει την άκρη ..............

Την περισσότερο σκοτεινή έκδοση καλύτερα να μην τη σκέφτομαι( με τους διάφορους ενδιάμεσους σε ΑΘήνα και Λονδίνο) και ας ευχηθούμε ότι θα κουκουλωθεί σύντομα η υπόθεση, να βρεθεί γρήγορα μία Ιφιγένεια να τελειώνουμε.
Τραγικές φιγούρες σε αυτή την κατάσταση είναι οι υπεύθυνοι των ταμείων.


Τι τελικά θα ήθελα να μας μείνει. Να παρουν τον έλεγχο των ταμείων οι σσφαλισμένοι. Ζουμε στη ζώνη του €. Τα αποθεματικά να επενδυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, μακριά από τον έλεγχο του Δημοσίου. Να επενδύονται με σύστημα, διαφάνεια και ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ !!!

Διότι από ότι διαβάζουμε, είχε στηθεί μια μηχανή που βάζανε τον λύκο να φυλαει τα πρόβατα. Και εμένα δεν μου το βγαζετε από το μυαλό ότι ήταν έτσι στημενο γιά να φαίνεται ότι δανειζόμαστε φτηνά και η Δ23 έκανε την βρώμικη δουλειά με τα Management fees (αυτά περί δανείων γιά αμυντικές ανάγκες, μη τα πολυπιστεύετε, σταχτη στα ματια είναι γιά δηθεν εμπιστευτικότητα, όπως και η δήλωση Δούκα ότι εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα και τα ομόλογα τα μεταπουλούσε η Morgan σε άγνωστους θεσμικους που τελικά αποδεικνύεται ότι μιλάγανε την ίδια γλωσσα με την Δ23 και γνωρίζανε οι "τσαρουχοφόροι θεσμικοί" γιά το ομόλογο που θα αγοράζανε πριν το μάθει η Morgan, που θα τους το πουλούσε. Παράξενες συμπτωσεις, πολύ παράξενες......................

29.3.07

Κλείνει η δαγκάνα.....

Μάλλον το "ανίδεοι" και το "αδαείς" έχει να κάνει με το γεγονός ότι τους "πιάσανε".

Stay tuned.............

28.3.07

Αρχίζουν τα δύσκολα ....

Ο κ. Μάνος έχει χρηματίσει Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και προϊστάμενος των κκ Αλογοσκούφη και Δούκα. Και ρωτάει το αυτονόητο. Γιατί να υπάρχει παραμάγαζο σχετικά με την κάλυψη των δανειακών αναγκών του Δημοσίου ? Αφού έχουμε τον ΟΔΔΗΧ τι την θέλουμε την "μυστηρια" Διεύθυνση στο Γενικό Λογιστήριο ????????????.
Μήπως από εκεί γίνονται τα μυστήρια δάνεια ? Μήπως με τον κύκλο που κανουν τα ομόλογα καλύπτονται τα management fees, των άλλων "καθαρων ομολόγων" και έτσι "πετυχαίνουμε¨" ευνοϊκούς όρους δανεισμού ? (Δηλαδή εμφανιζόμαστε να δανειζόμαστε με ελάχιστες μονάδες βάσης πάνω από το Γερμανικό Δημόσιο δανειζόμενοι επισήμως μέσω ΟΔΔΗΧ, ενώ στην πραγματικότητα η διαφορα των μονάδων βάσης που θα έπρεπε να πληρώναμε σαν Ελλάδα επιβαρύνει τα "μυστήρια" ομόλογα που και με τις τούμπες που κανουν και με σίγουρη διάθεση στους "ανίδεους" πετυχαίνουμε τελικά εικονικό χαμηλό κόστος δανεισμού σαν χώρα. Γιά να πετύχει αυτό, είνα απαραίτητο οι Διοικήσεις να είναι ανίδεες και υπάκουες.

Βέβαια έτσι μειωνουμε και την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων αλλά αυτοί έτσι και αλλοιώς καταδικασμένοι είναι. Να προσέχανε σε ποία χώρα επιλεξανε να ζήσουνε. Να βγεί η τετραετία και βλέπουμε..Εξ'αλλου παλαιότερα τα είχανε άτοκα, τώρα αν χάσουν λίγο από τη απόδοση γιά το γενικό καλό. Μας το οφείλουν που τους κυβερνάμε τόσο καλά !!!!!!!!!!!!

Αυτό βέβαια δεν είναι "γαλάζια" ανακάλυψη. Και τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν τυχαίους ανθρώπους στην διαχείριση των δανείων.

Να δούμε που θα καταλήξει αυτό το κυνήγι των ανίδεων. Αν τωρα είχαν ξεχάσει να το πουν στον Πρόεδρο γιά το παραμάγαζο, και απλά του λέγανε το πόσο φτηνά δανείζονται από τον ΟΔΔΗΧ, τότε............. το πρόβλημα ξεπερνάει τους ανίδεους και ακουμπάει αυτούς που τους διορίσανε ( να παριστάνουν τις ανίδεες Ιφιγένειες)

Το Treasury Management είναι πολύ γλυστερό και το πραγματικό κόστος δανεισμού γιά να υπολογισθεί, θέλει αρκετό ψάξιμο. Θα δούμε μέχρι που θα φτάσουν. Το λεω αυτό διότι έχουμε και διφορούμενες δηλωσεις, διότι από την μία οι ¨ειδικοί" μιλάνε γιά ανίδεους και οι όχι αρμόδιοι ( κ. Ρουσόπουλος) γιά πετυχημένη επενδυτική πολιτική (Διαλέξτε και πάρτε ότι σας συμφέρει).

Το μόνο καλό από αυτή την υπόθεση είναι ότι όταν κλείσει, θα έχει ενημερωθεί ο κόσμος περισσότερο γιά την αγορά των ομολόγων. Και αυτό κάτι είναι !!!!!!!!!!!!!

27.3.07

«Απληστοι χρηματιστές εκμεταλλεύονταν ανίδεες διοικήσεις Ταμείων»

Ανίδεες διοικήσεις ? Και πως γίνανε διοίκηση? Ποίος τους επέλεξε ? Μήπως όμοιος ομοίω αει πελάζει ? Αν αυτή είναι πραγματική δήλωση του κ. Αλογοσκούφη, τι να πω αφού τα λέεϊ μόνος του. Οι Χρηματιστές παντως εντολές εκτελούν. Ελπίζω να μάθουμε ποίων ? Διότι εδώ που τα λέμε οι γαλαζοαίματοι που παιζουν με τα ομόλογα δεν είναι και πολλοί. Αφήστε που από ότι ακούγεται αν δεν τους "κάρφωνε" συνάδελφος χρηματιστής, ακόμη προμήθειες θα χρεώνανε και θα σούβλιζαν τον ασφαλιζόμενο σαν αρνί το Πάσχα.

Κάτι άλλο συμβαίνει με τα Ταμεία, κάτι άλλο περισσότερο βαθύ, που στη πλέον Light μορφή πρέπει να έχει να κανει με το πραγματικό κόστος δανεισμού του Δημοσίου. Ας κάνουμε λίγο υπομονή, θα κάτσει η σκόνη και θα δούμε τι τελικά κάνανε οι ανίδεες "Ιφιγένειες"..................

Σκέψεις γιά την επέτειο της κρίσης του 1987 ......

Το σχετικό δημοσίευμα μας πάει πίσω 20 χρόνια γιά τον πόλεμο που παραλίγο να ξεσπάσει γιά τα πολυθρύλητα πετρέλαια του Αιγαίου.

Μου προκαλεί εντύπωση η τοποθέτηση του κ. Καψή γιά την συμπαιγνία των Τούρκων με τους Αμερικανούς εναντίον μας. Αυτό αποτελεί μία επικίνδυνη, κατά την γνώμη μου , διαστροφή, του ελληνικού τρόπου θεώρησης των πραγμάτων. Πως είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι ο κατ'εξοχήν προμηθευτής μας οπλικών συστημάτων συνωμοτεί με τον αντίπαλο μας. Αν ισχύει αυτό τότε ζήτω που καήκαμε !!!!!!!!! Και αν, λεγω αν στην κρίσιμο στιγμή της κρίσης, τα πανάκριβα οπλικά συστήματα πάθουν ¨"αφλογιστία" ??? Πως τους εμπιστευόμαστε και τα αγοράζουμε ? Δεν το καταλαβαίνω που μας οδηγεί αυτό το μονοπάτι σκέψης ? Ισως στο ψυχιατρείο ? Και αν οι κρυπτοσυσκευές είναι corrupted ? και αν το s/w των βλημάτων έχει κάποιο bug ? και αν και αν.... Αφού συνομωτούν με τον αντίπαλο, τι το πιό απλό να μας πουλήσουν τζούφια όπλικά συστήματα ?).

Η δική μου ταπεινή γνώμη είναι ότι η Αμερική δεν έχει φίλους, αλλά συμφέροντα. Αν δούμε έτσι τα πραγματα μπορεί το γλυτώσουμε το ψυχιατρείο.

Και τελικά τι συμπεράσματα αποκομίσαμε από τη κρίση του 1987 και τα εφαρμόσαμε στην κρίση του 1996 ( Ιμια) ΚΑΝΕΝΑ !!!!

Αν ο αντίπαλος έχει την ικανότητα με ένα ελικόπτερο,μία κάμερα και δύο δημοσιογράφους, να αδειάζει τον ναύσταθμο Σαλαμίνας, δεν φταίει ο κακομοίρης, αν έχει παντα το στρατηγικό πλεονέκτημα.

Μιλώντας γιά επετείους, στις 2 Απριλίου έχουμε και την επέτειο της ανακατάληψης των Falklands. Ναι ναι ξέρω άλλο το Ηνωμένο Βασίλειο άλλο η Ελλάδα. Ναι σίγουρα. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως η Πολεμική Αεροπορία της Αργεντινής βομβάρδιζε με Α4 Skyhawk και εμείς μονίμως έχουμε το "λάθος" τύπο αεροπλάνου, την λαθος χρονική στιγμή, στο λάθος αεροδρόμιο. Το λέω αυτό διότι οι αποστάσεις Falklands - Αργεντινή είναi συγκρίσιμες με αυτές της Κύπρου - Ελλάδος και ο καθένας άσχετος σαν εμένα μπορεί να φαντασιωνεται ότι του κατέβει.

Και με διαολίζει όταν βλέπω τις στρατιωτικές παρελάσεις και τις φανφάρες κλπ. Τι προσπαθούμε να αποδείξουμε ???????????? Ποίον παμε να φοβίσουμε ? Προς τι η δαπανη τόσων EURO ?


Ενημερωτικά σας λέω ότι στην παρέλαση της Νίκης μετά τα Falklands το 1982, οι στρατιωτες που συμμετείχαν, παρήλασαν άοπλοι με στολή εξόδου. Δεν έιχαν ανάγκη να πείσουν κανένα γιά το αξιόμαχο. Το μόνο παρατράγουδο ήταν ότι έγινε η παρέλαση ενώ απουσιάζε η Βασίλισσα (είχε παει να ψαρέψει πεστροφες) γιά να πάρουν οι κάμερες μόνο την Θάτσερ !! ( Τι να κανουμε ..όλοι οι πολιτικοί παντού ίδια μούτρα έχουν)

24.3.07

Ομολόγων Ομολογία συνέχεια.....

Ποία είναι τα βασικά ευρήματα ?

1. Η κινητή περιουσία των ταμείων είναι 30 δις EURO (Χρήματα ικανά να αγοράσουν 3 Ολυμπιάδες 2004)

2. Δεν υπάρχει ίχνος σοβαρότητος στην διαχείριση αυτής της περιουσίας

3. Ολοι έχουν κάνει κάποιο "παράξενο" χειρισμό και προσπαθούν τώρα να συμψηφίσουν της λαθροχειρίες.

4. Εχει περάσει στον κόσμο, ότι η αποτίμηση ενός ομολόγου είναι κάτι το ιδιαίτερα πολύπλοκο, με την οποία διεργασία θα πρέπει να ασχολείται μόνο ένα ειδικό ιερατείο.

Ας ξεκινήσουμε ανάποδα

Οι υπολογισμοί γιά την αποτίμηση ενός ομολόγου απαιτούν μαθηματικό υπόβαθρο μαθητού της Γ Γυμνασίου. Αλλά το θέμα δεν είναι οι υπολογισμοί.
Τα ποσά που διακινούνται είναι τεράστια. Η διαφορά του δεύτερου δεκαδικού στην αξία, σημαίνει πολλές χιλιάδες EURO. Κάτι παει θεμελειωδώς στραβά με τις τιμές που ακούγονται. Μιλάμε γιά πλιάτσικο.


Η διαχείριση 30 δίς EURO, δεν απαιτεί και κανένα ιδιαίτερα πολυπληθή οργανισμό. Τιμιότητα χρειάζεται, και accountability. Να μας λένε κάθε χρόνο τι απόδοση πετύχανε, να έχουνε διαπορά του κινδύνου χρεωκοπίας/πολέμου επενδύοντας εκτός Ελλάδος, να υπαρχει διαφάνεια. (Μόνο τρελλός η ηλίθιος επενδύει τα αποθεματικά των συντάξεων σε μια χώρα με αντίπαλο τη Τουρκία, χαθήκανε τα ομόλογα του Γερμανικού Δημοσίου. Δηλαδή τι είναι περισσότερο ασφαλές, να περιμένει κανείς να εισπράξει από το Ελληνικό η το Γερμανικό Δημόσιο).

Σημειώστε ότι ακόμη κανείς δεν μιλάει γιά την ταμπακέρα, δηλαδή κατά πόσον η δομή του χαρτοφυλακίου ενός ασφαλιστικού ταμείου έχει την κατάλληλη μορφή γιά να καλύψει τις υποχρεώσεις όπως θα δημιουργηθούν στο μελλον με βάση τα δημογραφικά στοιχεία των ασφαλισμένων. Εμείς εδώ μιλάμε για "γυρίσματα", "κρυφά ομόλογα" και άλλα φαιδρά.
(Δεν υπαρχει περισσότερο ανησυχητικό να βλέπεις τον Υπουργό, χωρίς γραβατα με γουρλωμένα ματια να σου εξηγεί ότι όλα είναι ενταξει με αξύριστους συντοπίτες του να παιζουν τον ρόλο του σκηνικού)

Δόξα τω Θεω υπάρχουν στο κόσμο ευκαιρίες γιά επενδύσεις. Να μείνουν τα χρήματα μακριά από τους "ποντικούς των υπονόμων" της πολιτικής μας ζωής είναι το ζητούμενο. Και ας μη κρυβόμαστε, είναι δικομματικό το παιχνίδι.. Τα χρηματα αυτά είναι ιερά αλλά αυτοί νομίζουν ότι τους ανήκουν ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ.

Με λούζει κρύος ιδρώτας αναλογιζόμενος ότι αυτοί οι άνθρωποι θα "λύσουν" και το ασφαλιστικό. Το πρόβλημα δεν είναι ότι είναι άσχετοι. Υπαρχουν ανάμεσα τους άνθρωποι με γνώσεις, δεν είναι χθεσινοί. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το ανησυχητικό είναι η αδιαφορία γιά το αύριο, το απροκάλυπτο πλιάτσικο.

Οχι, οχι, η γνώμη μου είναι ότι κάπου θα το κουκουλώσουν. Αν προχωρήσει η έρευνα και αρχίσουν οι συμψηφισμοί, κάποιοι, κάπου θα καταστραφούν και θα παρουν μαζί τους στη πορεία προς την κόλαση και πολιτικούς σχηματισμούς. Αυτό δεν είναι δυνατόν να το επιτρέψουν να γίνει.

Θα εκπλαγώ πολύ αν προχωρήσει σε βάθος η έρευνα....Κάποιος θα την πάρει πάνω του την ευθύνη και θα κλείσει το θέμα....Είναι η απλούστερη λύση γιά την διαιώνιση της οικογενειοκρατείας που αποτελεί το θεμέλιο της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Να δούμε ποίος θα παίξει τον ρόλο της Ιφιγένειας ?????????????????

Stay Tuned

17.3.07

Μας πιάσανε ?

Κάτι καπνίζει παράξενα με το θέμα της διαχείρισης των αποθεματικών των ταμείων.
Και θα ήθελα να γνώριζα αν το ομόλογο των 50 ετών τελικά σε ποίο χαρτοφυλάκιο κατέληξε. Διότι αν το αγόρασε τελικά ελληνικό ασφαλιστικό ταμείο, αποσύρω το μπράβο, διότι το 1 Δις είναι λίγο.
Κάπου φαίνεται να μπλέξαμε. Το μόνο καθησυχαστικό είναι ότι ο κ. Τσιτουρίδης διατηρεί αλώβητη την ικανότητα του σαν strange attractor γιά κακή δημοσιότητα. Η μήπως υπαρχει μία βρώμικη δουλειά και κάποιος πρέπει να την κάνει. Θα δείξει...
Τα ποσά που διαχειρίζονται τα ταμεία είναι τεράστια. Η διαφορά ενός δεύτερου δεκαδικού σε αποτίμηση ομολόγου είναι μεγάλο πολλαπλάσιο των αμοιβών ενός συνταξιούχου. Η ηθική ευθύνη τεράστια. Τα χρήματα ανήκουν στους ασφαλισμένους. Οι τρόποι γιά την ύπαρξη διαφάνειας στην διαχείριση, υπάρχουν. Αλλα όσοι κανόνες και να μπούν, θα έχουμε πάλι παρατραγουδα, αν κρίνουμε από τα συμβαίνοτα στην Wall Street. Ιδιαίτερα όταν κάτω από τη πίεση των αυξημένων υποχρεώσεων, θα αναγκαστούν να παρουν και μεγαλύτερα ρίσκα. Αλλά εδώ φαίνεται ότι είμαστε ψιλοανίκανοι να βάλουμε τα λεφτά σε προθεσμιακή κατάθεση εκτός και αν χτυπήσαμε φλέβα μαύρου ταμείου. Θα δείξει ? Με φοβίζει λίγο διότι δεν μιλάμε γιά "ποιότητα" απάτης επιπέδου Enron η Parmalat, αλλά γιά πλιάτσικο που δεν μας ενδιέφερε να καλύψουμε τα ίχνη μας ( Σιγουριά η βλακεία ?) Το ακόμη περισσότερο ανησυχητικό είναι ότι θα γίνει και σύσκεψη αρμοδίων γιά την αντιμετώπιση του θέματος. Πάντως αν είναι φλέβα μαύρου ταμείου θα κουκουλωθεί. Το ισχυρίζομαι αυτό διότι σίγουρα θα υπάρχουν μπαλώματα και γιά την πράσινη γούνα και θα συμφέρει σε όλο το ζωολογικό κήπο να κλείσει το θέμα.
Θα έχει μεγάλη πλάκα η συνέχεια. Stay tuned

ΕΠΙΜΥΘΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με μεγάλη μου λύπη γράφω αυτό το Post, αλλά έτσι κατάλαβα τις ειδήσεις σχετικά με τα μέτρα γιά το περιβάλλον.
Κάποιος πήγε στις Βρυξέλλες και κάτι άκουσε. Επέστρεψε, και τους μάζεψε στο γνωστό οίκημα στην Ηρώδου Αττικού και τους είπε "Κακομοίρηδες μου, μην τυχόν και γίνει κάτι στραβό το καλοκαίρι με το περιβάλλον, πριν τις εκλογές, μαύρο φίδι που σας έφαγε ".

Και μετά βγήκαν οι ανακοινώσεις γιά τα μέτρα και τα άλλα φαιδρά π0υ ειπώθηκαν στις 13/3/07. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι λάθος, αλλά είναι τα αυτονόητα, ρηχά και μικροπολιτικά. Προσοχή να κυλήσει το προεκλογικό καλοκαίρι χωρίς προβλήματα !!!!!!!!!!!!

Σας παραθέτω δύο λίνκ που γιά την ελλάδα που ζούμε καθημερινά φαντάζουν σαν κείμενα επιστημονικής φαντασίας και ένα λίνκ ελληνικό που ξεστομίζει την αλήθεια αλλά ποίος τον ακούει.
Ας παμε στα λίνκ....

Το πρώτο είναι το blog, του Βρεττανού Υπουργού Περιβάλλοντος, του οποίου η πρόταση γιά το περιβάλλον πήρε συγχαρητήρια από την Γερμανίδα Καγκελάριο. Αν διαβάσετε το blog του, θα καταλάβετε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στο κόσμο που ζούμε. Αν τον παρακολουθήσετε να μιλαει στο video του BBC και μετά παρακολυθήσετε το video με τα δικά μας παλληκάρια, να μιλούν στο Μαξίμου.......μιζέρια.

Το δεύτερο λίνκ είναι επιστημονικά ενδιαφέρον, διότι βάζει μερικά πράγματα στη θέση τους σχετικά με το global warming.

Το τρίτο λίνκ του κ. Ζερέφου, το λέει ο άνθρωπος ότι το πρόβλημα δεν είναι τα ταξί, αλλά η ΔΕΗ αλλά ..............................
Πρόταση
Μήπως θα έπρεπε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στη πρώτη σελίδα να έχει μονίμως τυπωμένα αριστερά και δεξιά, Τι θα γίνει με τον Κηφισσό και τι θα γίνει με την ΔΕΗ.
Η εναλλακτικά να ξεκινούν κάθε μέρα οι ειδήσεις του ΣΚΑΙ "Ουδέν νεώτερο σχετικά με ΔΕΗ και Κηφισσό", γιά να δούμε αν θα συγκινηθεί κάποιος από το βαθύ κράτος...................

14.3.07

7 Ταινίες

Μάλιστα

Μόλις παρελήθη η εντολή να καταγράψω τις 7 αγαπημένες μου ταινίες.
Ελπιζω να μου επιτραπεί να ερμηνεύσω την λέξη ταινία να εμπεριέχει και την έννοια DVD / τηλεσειρά

1. TORA TORA TORA
2. 3 days of the condor
3. Dr Strangelove
4. Eyes Wide shut
5. Only foolls and Horses
6. Tinker Tailor soldier spy
7. All Smiley's people

13.3.07

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ - ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ !!!!

Αν το ΣΚΑΙ μεταφέρει σωστά τις δηλώσεις της Κυβέρνησης γιά το περιβάλλον, ζήτω που καήκαμε.
Κουβέντα γιά απορρίμματα, κουβέντα γιά λιγνίτη, απλά διαβεβαίωση ότι δεν θα ακριβύνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ & ΕΥΔΑΠ και ότι θα γίνει ειδική ομάδα για τις πυρκαγιές και ότι δεν θα κορακιάσουμε από την δίψα. Δεν είναι ότι δεν θα κάνουμε τίποτα, το τραγικό είναι ότι δεν έχουμε καταλάβει τίποτα η ίσως κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τίποτα και αυτό αποτελεί την μεγάλη μου υποψία.
Μία γενικόλογη τοποθέτηση ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, σαν να λέμε ότι κανείς πρέπει να είναι αδύνατος η να κάνει κάθε μέρα γυμναστική. Ε και !!!!!!!!!!!
Τα τιμολόγια της ΔΕΗ, αν παμε σε άνθρακα, λογικά θα πρέπει να μειωθούν. Αλλά φαίνεται ότι το βαθύ κράτος έχει επιβάλλει "σιωπή". Σε άλλες χώρες ομιλούν γιά οικονομίες με λιγότερο άνθρακα και εμείς ......άντε να μην πω.
Πλήρης μακαριότης και απραξία. Σε λίγο θα αρχίσουμε την γνωστή επωδό γιά την ιδιομορφία της Ελλάδος και άλλες εξυπνάδες.
Τώρα τι τα γράφω, ξέρω και εγώ ? μάλλον ψυχοθεραπεία κάνω. Η δυστυχία μου είναι ότι είμαι φτωχός και δεν μπορώ να πω, να πάνε να ...πνιγούνε και να παω και εγώ Lake side Geneva, να πίνω τον καφέ μου διαβάζοντας την Herald Tribune και τον κατάλογο δημοπρασιών των Christies η να ετοιμάζομαι γιά το Flower Show στο Chelsea.
Μιζέρια !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

11.3.07

YASOU Dima !!

Πες τα ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ !!!!!!!!!!!

Μιλάμε γιά φαινόμενο θερμοκηπίου και άλλα κουραφέξαλα, γιά οικολογική συνείδηση κλπ κλπ. Δύο είναι στην Ελλάδα οι μεγάλοι ρυπαντές. Η ΔΕΗ και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η πρώτη επειδή χρησιμοποιεί λιγνίτη και το δεύτερο επειδή είναι ανίκανο να διαχειριστεί τα απορρίμματα. Αν αυτοί οι δύο οργανισμοί, λειτουργήσουν σωστά, θα έχουμε καλύψει το κενό που μας χωρίζει από τις άλλες χώρες σε θέματα οικολογίας.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε προσωπικές ευθύνες και υποχρεώσεις γιά το περιβάλλον, αλλά η ΔΕΗ και το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι τα quick hits με το μεγάλο και άμεσο όφελος.
Το θέμα με τον λιγνίτη έχει να κάνει με το βαθύ κράτος της Ελλάδος. Ισως να αποτελεί πυρηνική βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας της Δ. Μακεδονίας. Δεν γίνεται η μετάβαση αύριο στην μετά λιγνίτη εποχή, αλλά ας ξεκινήσουμε κάποτε και να πούμε την αλήθεια. Θα ανοίξει ένα κουτί της Πανδώρας και θα βγούνε ξωτικά που θα σαρώσουν τα πάντα στον "ευαίσθητο" χώρο της ενέργειας. Η απεξάρτηση από τον λιγνίτη, θα αποτελέσει μετά την είσοδο στην ΟΝΕ, την σημαντικότερη μεταβολή στην Ελλάδα. Σε ορισμένους κλάδους δεν θα μείνει πέτρα πάνω σε πέτρα, αλλά είναι αναγκαίο να γίνει και να καταλάβουμε κάποτε ότι ζούμε στην Ευρώπη των δικτύων και όχι στην εποχή της "αυτάρκειας".
Η απόφαση βέβαια είναι πολιτική και ελπίζω οι ιθύνοντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Θα ήθελα επίσης να ήξερα, αν δεν υπήρχε ο Αλμούνια και ο Δήμας γιά να μας λένε τι να κάνουμε, πως θα λειτουργούσε το Ελληνικό Κράτος ?

10.3.07

OFFICIAL SECRETS ACT Greek Style

Δεν είναι να απορεί κανείς από τα γραφόμενα, γιατί η Ελλάδα έχει μία μοναδική ικανότητα να υφίσταται συνεχείς ήττες από την Τουρκία.
Ανεξάρτητα από το αν το βιβλίο γιά τον Οτσαλάν είναι σωστό η λάθος, δεν έπρεπε να δημοσιευτεί. Τα σοβαρά κράτη μετά από 30 χρόνια δημοσιεύουν τα αρχεία τους, αν δεν υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας αλλα δεν επιτρέπουν στους πρωταγωνιστές να γράψουν βιβλία. Είναι έμφυτη η τάση του ανθρώπου να θέλει να υπερασπίσει την υστεροφημία του. Από την άλλη πλευρά, αν θέλει κάποιος να γίνει κατάσκοπος, δεν είναι δυνατόν να έχει δικαίωμα γιά απομνημονεύματα. Γιά τον λόγο αυτό τα σοβαρά κράτη έχουν OFFICIAL SECRETS ACT.
Εδω δεν μιλάμε γιά ταξειδιωτικές αναμνήσεις αλλά γιά μία ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση που ίσως ακόμη να έχει επιπτώσεις. Εμείς, όντες ανεύθυνοι, επιτρέπουμε σε ένα από τους πρωταγωνιστές να γράψει βιβλίο και να το δημοσιεύσει, με εν ζωή σχεδόν όλους τους συμπρωταγωνιστές του. Γιατί ? Εδώ στον ιδιωτικό τομέα, παραιτείται κάποιος από μία δουλειά και υπογράφει ότι δεν θα παει σε ανταγωνιστή γιά 3 χρόνια γιά λόγους εμπιστευτικότητος. Εμείς επιτρέπουμε σε ένα από τους πρωταγωνιστές να γραψει βιβλίο, προφανώς γιά την υστεροφημία του, το οποίο αν μη τι άλλο καταγράφει λεπτομερώς τις οργανωτικές και επιχειρησιακές ικανότητες της ελληνικής κατασκοπείας (δηλ να τα κανει θάλασσα) και να επιβεβαιώνει την γνωστή δοξασία, ότι όλος ο κόσμος δεν έχει άλλη δουλειά να κάνει από το να συνωμοτεί εναντίον της Ελλάδος, βάζουμε και λίγο Gladio και λίγο CIA γιά να "δέσει" η σάλτσα και ΝΑΤΟ το Best Seller.
Είμαστε κράτος οπερέττα.
Διάβαζοντας το άρθρο με εντυπωσίασε η επιχειρησιακή μας ικανότητα σε θέματα επικοινωνιών, με συγκίνησε η προοπτική να γίνει η κατοικία του πρέσβυ "Κούγκι" και η μοναδική μας ικανότητα να βγαίνουμε πάντα "κερατάδες και δαρμένοι".
Τώρα βέβαια αν αποκαλυφθεί κάποτε, που δεν πρόκειται διότι στην Τουρκία υπάρχει σοβαρότης, ότι η ΜΙΤ χρηματοδοτεί οργανώσεις Τσάμηδων η Σκοπιανών στην Φλωρινα, θα φταίνε οι Τούρκοι ??????????
Εντάξει, ο εχθρός του εχθρού είναι δύο φορές φίλος μου, αλλά να μπλεχτεί επισήμως η Ελλάδα με τον Νο1 καταζητούμενο της Τουρκίας, δηλώνει ότι καποιοι κάποτε, που πήραν την απόφαση να γίνουν επαφες με το PKK , είχαν μυαλό πετεινού. Αλλά από ότι φαίνεται οι πετεινοί συνεχίζουν να καθοδηγούν τις τύχες μας, αφού επιτρέπεται η δημοσίευση αυτού του βιβλίου.
Μπράβο μας.................
(Αν ήμουν ομολογιούχος που αγόρασε το ομόλογο των 50 ετών του ελληνικού Δημοσίου, θα το πούλαγα αμέσως, διότι τέτοιο κράτος δεν έχει προοπτική 50 ετών)

4.3.07

Ο ΕΧΕΦΡΩΝ ΕΒΡΕΝ

Θυμόσαστε την δήλωση του μακαρίτη Ε. Αβέρωφ γιά τον Κενάν Εβρέν !!!!!!!
Τώρα το πολύ βαθύ κράτος της Τουρκίας κάνει ανοίγματα που πιθανόν να αλλάξουν τελείως το σκηνικό. Πολύ ωραία τρίπλα !!!!!!!! Είναι ό μόνος που θα μορούσε να πει τέτοιο πράγμα δημοσίως και να μην λυντσαριστεί.

3.3.07

To be MAD or to be MAD

Mutually Assured Destruction

Το ενδιαφέρον γιά αυτή την είδηση έρχεται στο τέλος, ότι δηλαδή από τότε που η Ινδία και το Πακιστάν έχουν πυρηνικά όπλα ικανά να καταστρέψουν την άλλη χώρα ανέξαρτητα από την πορεία των μαχών σε τακτικό επίπεδο αντιπαράθεσης, αποφάσισαν να τα βρούνε μεταξύ τους.

Η κόντρα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έχει μεγάλες ομοιότητες με την κόντρα Τουρκίας Ελλάδος.

Ινδία = Τουρκία, Πακιστάν = Ελλάδα.

  • Ολοι αγαπούν την Ινδία γιά χίλιους μύριους λόγους.
  • Ολοι αγαπούν την Τουρκία γιά χίλιους μύριους λόγους
  • Το Πακιστάν και η Ελλάδα προσπαθούν να πείσουν γιά την στρατηγική τους σημασία και κανείς δεν τους αγαπαέι και δεν καταλαβαίνει τα ιδιαίτερα προβλήματα τους και όλοι τους χρωστάνε

  • Σε όσες συρράξεις έχουν γίνει η Ινδία έχει βγεί νικήτρια
  • Σε όσες εμπλοκές έχουμε, η Τουρκία έχει κερδίσει τουλάχιστον στα σημεία

  • Τόσο η Ελλάδα όσο και το Πακιστάν επενδύουν συνεχώς στο αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων ένα σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ και πάντα η άλλη πλευρά έχει πάντα το πανω χέρι.

  • Τόσο η Ελλάδα όσο και το Πακιστάν, έχουν την Γαλλία σαν προμηθευτή εναλλακτικού αεροπορικού υλικού.

  • Τόσο η Ελλάδα όσο και το Πακιστάν έφεραν εθνοσωτήρα από εξορία στην Γαλλία (Αλι Μπούτο -Κ.Καραμανλής). Οι Πακιστανοί τον κρέμασαν τελικά και εκεί σταματούν οι ομοιότητες.

Μήπως είναι δυνατόν να συμφωνηθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος ένα Mutually Agreed Disarmament και στην συνέχεια να ξεκινήσουμε μία κοινή εκμετάλλευση των πετρελαίων, αν υπαρχουν και είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα ?

Ειτε συνεχίσουμε τον κόντρα είτε πάμε γιά ειρήνη, τελικά τα χρήματα θα τα παρει η Αμερική. Τι εννοώ με αυτό ? Αν συνεχιστεί η κόντρα τα χρηματα θα πανε στην Αμερική μέσω της αγοράς οπλικών συστημάτων. Αν κάνουμε ειρήνη τα λεφτά θα πάνε παλι στην Αμερική μέσω των εταιρειών πετρελαίου (ποίος νομίζεται ότι θα κάνει την εξόρυξη εκτός από την Halliburton ?)
Με την μόνη διαφορά ότι στην πρώτη περίπτωση θα δανείζεται ο Ελληνας και Τούρκος φορολογούμενος γιά να χρηματοδοτείται τελικά η βιομηχανία όπλων της Αμερικής, ενώ στη άλλη περίπτωση, θα "εισπραττει" μέρισμα ο Ελληνας και Τούρκος φορολογούμενος από τα μισθώματα της εξόρυξης πετρελαίου και θα ζήσουμε όλοι καλά και οι αμερικανοί καλύτερα με ότι και να γίνει.

Το θέμα των πετρελαίων του Αιγαίου και της Κύπρου είναι μία επενδυτική πρόκληση, στην οποία το σενάριο πόλεμος δεν πρέπει να συμφέρει σε κανένα από τους εμπλεκόμενους, διότι όποιος και να είναι ο νικητής, το τίμημα της νίκης θα αφαιρεθεί από την αξία του κοιτάσματος. (Δεν θα στοιχίσει ένας πόλεμος καμμία κατοστάρα δις EURO σε κάθε εμπλεκόμενο ? (Τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του μετά γιά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων !!!!!)

Τα κοιτάσματα, αν υπάρχουν, είναι σίγουρα υποθαλάσσια άρα ακριβά, άρα τα θυμούνται όταν ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου. Μήπως θα ήταν καλύτερα να συμφωνήσουμε όλοι να γίνει έρευνα λεπτομερής και αφού επιβεβαιωθούν τα πολυθρύλητα κοιτάσματα και υπολογιστεί η αξία τους, και μετά να κάτσουμε να συζητήσουμε γιά το μέλλον σε συνεργασία και με Λίβανο και με Αίγυπτο και με λίγο Συρία. Σε ένα τετοιο τραπεζι, ο περιφερειακός νταής δεν θα είναι και πολύ νταής.
Ας μη ξεχνάμε επίσης, ότι η Ελλάδα, από μόνη της, δεν έχει ποτέ νικήσει την Τουρκία.
Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα.
Εϊναι μία πραγματική κατάσταση που οφείλεται στο γεγονός ότι οι πόροι της Τουρκίας είναι περισσότεροι.
  1. Τι να κάνουμε ? Είναι 60 εκατομμύρια και είμαστε 10.
  2. Είναι ισχυρή βιομηχανική δύναμη ενώ εμείς μία κατά βάση μεταπρατική κοινωνία.
  3. Εχουν αντάρτικό τα τελευταία 25 χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν τον πλεον αξιόμαχο στρατό στην ευρώπη.

MAD η MAD ?????

2.3.07

Ελληνικό Ομόλογο 50 ετών

Πρόκειται γιά μία τεράστια επιτυχία της Ελλάδος, που γίνεται βέβαια επειδή είμαστε στην ζώνη του EURO.
Θα είναι πολυ ενδιαφέρον να δούμε ποία ελληνική εταιρεία θα κόψει το νήμα πρώτη και θα εκδόσει επίσης ομόλογο 50 ετών. (Γιά παράδειγμα η Telecom Italia προηγήθηκε του Ιταλικού Δημοσίου στην έκδοση τέτοιων ομολόγων)
Εχουμε λοιπόν καμπύλη επιτοκίων που φτάνει μέχρι τα 50 χρόνια !!!!!!!!!
Απίστευτο και όμως αληθινό. Είναι ένα ονειρικό μακροοικονομικό περιβάλλον γιά την Ελλάδα που πριν μόλις 10 χρόνια είχαμε τις αγωνίες της υποτίμησης και των τρελλών επιτοκίων.
Είναι κρίμα που η είδηση αυτή πέρασε στα μουλωχτά. Κανονικά δικαιολογεί τουλάχιστον 3 ημέρες αργία στο Υπουργείο Οικονομικών και πρωτοσέλιδα στον οικονομικό τύπο.
Τώρα που θα αρχίσουν οι συζητήσεις γιά το ασφαλιστικό, και θα δούμε το μέγεθος της μαύρης τρύπας, τέτοια προϊόντα θα μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από τα "αδιέξοδα" και την "εσχατολογία".
Και πάλι ένα μεγάλο μπράβο στους διαχειριστές του Δημοσίου Χρέους !!!!!!!!!!!!!!!!